Obezbjeđenje pobjednika tendera za Kumbor tuče novinare

Njegovom bratu Romanu, koji je pokušao da interveniše, povrijeđena je glava i slomljeno rebro
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 19:35h

Novinara nezavisnog azerbejdžanskog lista brutalno su pretukli pripadnici državne naftne kompanije dok je pokušavao da snimi rušenje kuća na periferiji Bakua.

Idrak Abasov, reporter dnevnika „Zerkalo“, snimao je svojim mobilnim telefonom sukob između lokalnih žitelja i vlasti na zemljištu u vlasništvu azerbejdžanske kompanije Sokar (SOCAR) kada ga je napalo oko 20 policajaca i pripadnika obezbjeđenja, saopštile su grupe za ljudska prava. Oduzeli su mu telefon, šutirali ga, udarali pendrecima i lopatama.

Abasov, koji je bio bez svijesti šest sati nakon što je pretučen u srijedu, dobio je potres mozga, prenio je „Njujork tajms“.

Njegovom bratu Romanu, koji je pokušao da interveniše, povrijeđena je glava i slomljeno rebro.

Roman je rekao da je policija odbila da odgovori na napad i morao je sam da odvede brata u bolnicu.

Policija je izdala saopštenje u kojem se kaže da su radnici naftne kompanije „rušili nelegalne objekte“ na zemljištu Sokara u Sulutepeu, kada ih je napala masa od oko 200-250 lokalnih žitelja. Među povrijeđenima je bilo i „dvoje žitelja naselja“, od koji je jedan Abasov, navedeno je u saopštenju.

Policija je izdala saopštenje u kojem se kaže da su radnici naftne kompanije „rušili nelegalne objekte“ na zemljištu Sokara u Sulutepeu, kada ih je napala masa od oko 200-250 lokalnih žitelja

Abasov, koji živi u Sulutepeu, nosio je prsluk na kojem piše „Press“, što ga je jasno identifikovalo kao novinara.

Gunaj Musajeva, novinarka lista „Jeni Musavat“, koja je takođe bila pristuna, ispričala je da su Idraka udarali i kad je pao na zemlju. „Vidjela sam kako mu lije krv iz nosa i iz oka, kao i pjenu na ustima, ali su ga i dalje udarali“. Kazala je da je vrištala i tražila pomoć, ali su je ščepali za kosu i nisu joj dali da ide. „Stajala sam na oko metar i po i gledala kako ga nemilosrdno tuku. To je trajalo oko 5 do 7 minuta.“

Izabrali smo da govorimo istinu

HRW je naveo da je obezbjeđenje Sokara napalo još nekoliko novinara na mjestu rušenja.

Abasov je prošlog mjeseca dobio nagradu čiji su sponzori britanski „Gardijan“ i Indeks o cenzuri, dijelom kao priznanje za rizik koji je preuzeo izvještavanjem o uništavanju kuća u naselju Sulutepe.

„U državama poput Azerbejdžana, mi novinari moramo napraviti izbor, a mi smo izabrali da govorimo istinu,“ rekao je Abasov kada je primio nagradu krajem marta, prenio je „Gardijan“.

Amnesti internešnal, Hjuman rajts voč (HRW) i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju pozvali su vlasti da sprovedu istragu i odgovorne za napad privedu pravdi, objavio je Rojters.

„Šokantno je to što je obezbjeđenje napalo Abasova usred bijela dana i pokazuje klimu nekažnjivosti za napade na novinare u Azerbejdžanu,“ kaže se u saopštenju Hjua Vilijamsona, direktora HRW-a za Evropu i centralnu Aziju.

Kompanija Sokar je pobijedila na tenderu za dugoročni zakup zemljišta u Kumboru.

Kumbor

Predstavnici drugorangiranog američkog konzorcijuma NCH smatraju da je Sokar nezasluženo predložen za pobjednika i najavili su da će se žaliti, ako bude potrebno i sudskim putem.

Iako SOCAR ima finansijsku snagu, nema iskustva u oblasti turizma, a od zakupca se traži da izgradi ekskluzivan turistički kompleks.

U izvještaju Transparensi internešnala, transparetnost o prihodima prvorangiranog Sokara je ocijenjena nulom.

Alijev: Obezbijedili smo slobodu

U Azerbejdžanu, mahom muslimanskoj bivšoj sovjetskoj republici od oko devet miliona stanovnika na jugu Kavkaza, sljedećeg mjeseca se održava Evrovizija, koju preko TV-a prate milioni gledalaca.

Tamošnje vlasti su se našle na meti kritika zbog rušenja kuća i izbacivanja stanovništva kako bi se oslobodio prostor oko lokacije gdje će biti održano takmičenje 26. maja.

Alijev je ove nedjelje izjavio „mediji u nekim državama nas svakodnevno blate vezano za predstojeće takmičenje

Grupe za ljudska prava i zapadne vlade su ranije pozvale Azerbejdžan da osigura slobodu govora i okupljanja.

Kritičari optužuju predsjednika Ilhama Alijeva da protivnike vlasti šalje u zatvor na osnovu izmišljenih optužbi.

Alijev je ove nedjelje izjavio „mediji u nekim državama nas svakodnevno blate vezano za predstojeće takmičenje.“

„Azerbejdžan je obezbijedio slobodu i optužbe protiv nas za nedemokratsko ponašanje su neosnovane,“ rekao je Alijev, poručivši da te zemlje, „u kojima svaki dan tuku i zatvaraju demonstrante, prvo vide sebe prije nego što kritikuju nas.“

Abasov odavno trpi torturu

Gardijan“ je prenio da je Abasov, koji je takođe jedan od osnivača azerbejdžanskog Instituta za slobodu i bezbjednost novinara, odavno suočen sa prijetnjama.

U septembru su nepoznati muškarci, obučeni u crno, upali u kuću njegovih roditelja i prebili članove porodice.

Dva brata, koja su tražila istragu podovom napada, umjesto toga su ispitana u policiji.

Galerija

Bonus video: