U Izraelu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Prvi put na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve i heroje holokausta, biti i delegacija Roma iz Evrope, koji su takođe u velikom broju stradali tokom Drugog svjetskog rata
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 15:05h

Izrael se prisjeća žrtava holokausta, a širom države u 10 sati stanovnici su sa dva minute ćutnje odali počast za šest miliona Jevreja koliko je stradalo tokom Drugog svjetskog rata.

Sve izraelske radio i TV stanice emituju posebne programe, dokumentarne i igrane filmove posvećene holokaustu, kao i svjedočenja preživjelih.

Kako prenose mediji u izraelskom parlamentu biće održana posebna sjednica pod nazivom "Svaka osoba ima ime", tokom koje će biti čitana imena žrtava nacizma.

Po prvi put, ove godine će na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve i heroje holokausta, biti i delegacija Roma iz Evrope, koji su takođe u velikom broju stradali tokom Drugog svjetskog rata.

Tema komemoracije je "Čuvar mog brata - jevrejska solidarnost tokom holokausta".

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve i heroje holokausta je počelo u srijedu veče u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalemu, u prisustvu izraelskog predsjednika Šimona Pereza i premijera Benjamina Netenjahua.

Šest preživjelih žrtava holokausta zapalilo je šest svijeća u sjećanje na šest miliona Jevreja ubijenih tokom Drugog svjetskog rata.

"Naši neprijatelji pokušali su da pokopaju jevrejsku budućnost, ali naša budućnost je ponovno rođena u zemlji naših predaka, ovdje gradimo temelje i novi početak za slobodu, nadu i akciju", kazao je Netenjahu.

U logoru smrti marširalo 10.000 mladih

Više od 10.000 mladih iz Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja okupili su se u Aušvicu da obilježe Dan sjećanja na holokaust.

Mladi su se okupili u Maršu za život u bivšem logoru smrti Aušvic u južnoj Poljskoj.

Agencija AP navodi da se mladima pridružilo i nekoliko preživjelih holokausta i američki vojni veterani koji su pomogli u oslobađanju nekoliko nacističkih logora smrti na kraju Drugog svjetskog rata.

Oni su marširala oko tri kilometra od Aušvica do Birkenaua, susjednog logora koji je izgradio Hitler, a u kojima su ubijani Jevreji, Romi i ostali.

Galerija

Bonus video: