Ban Ki Mun: Režim u Damasku ne poštuje mirovni plan

Generalni sekretar UN smatra da je potrebno da Damask pošalje "jasan signal" posvećenosti okončanju nasilja koje traje duže od godinu dana
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 14:51h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocijenio je u pismu Savjetu bezbjednosti (SB) da Sirija ne poštuje u potpunosti mirovni plan izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana.

On je dodao da je potrebno da Damask pošalje "jasan signal" posvećenosti okončanju nasilja koje traje duže od godinu dana.

Ban je, istovremeno, preporučio SB UN da usaglasi povećanje broja međunarodnih posmatrača u Siriji do 300, čiji rad treba produžiti na tri mjeseca, prenijele su agencije iz sjedišta Svjetske organizacije.

Istovremeno, čelnik UN je izrazio nadu da postoje šanse za napredak u poboljšanju situacije, naveo je Rojters. Prema njegovim riječima, strane u konfliktu nedovoljno ispunjavaju dogovorene uslove primirja.

"Sirijska vlada treba da u potpunosti ispuni preuzete obaveze u vezi sa svojim aktivnostima dislokacije vojske i njenim upućivanjem u kasarne", kazao je Mun

"Sirijska vlada treba da u potpunosti ispuni preuzete obaveze u vezi sa svojim aktivnostima dislokacije vojske i njenim upućivanjem u kasarne. Posljednjih dana stižu vijesti o pogibijama od vatre vladinih snaga. Sa svoje strane, vlada (Sirije) izvještava o nasilju od strane naoružanih grupa.

Na taj način, oružano nasilje se očigledno nije završilo", naveo je Ban.

Trenutno je u Siriji u okviru Ananovog plana na snazi primirje između oružanog krila sirijske opozicije tzv. Sirijske slobodne vojske, i snaga predsjednika Bašara al-Asada.

U ponedjeljak je prva grupa međunarodnih posmatrača UN počela misiju praćenja toka ispunjavanja plana bivšeg generalnog sekretara UN o rješavanju krize u Siriji.

Prema podacima UN, ukupan broj žrtava u sukobima premašio je 9.000.

Sirijske vlasti saopštavaju da je u sukobima sa naoružanom opozicijom poginulo više od 2.500 vojnika i pripadnika policije, a broj žrtava među civilima je viši od 3.200.

Galerija

Bonus video: