Stručnjaci: Kravlje meso može biti veoma unosan posao u Indiji

"Kad uzmete u obzir koliko se novca zaradi od šverca, jasno je da postoji ogromna potražnja mesara i ugostitelja za goveđim mesom"
213 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 11:43h

Vjerovanje da je krava sveta životinja, Indiju mogu koštati privrednog rasta, procjenjuju stručnjaci.

"Krava je naša majka, i naša je dužnost da je štitimo", kaže Ašo Mongia (33), jedan od 120 volontera iz Delhija koji svakodnevno obilaze supermarkete, prodavnice, pijace, mesnice... i provjeravaju da li se u njihovoj ponudi nalaze proizvodi od kravljeg mesa, piše CNN.

On i njegov tim već 15 godina vode bitku protiv rastuće nelegalne trgovine govedinom, koja se protivi tradicionalnom vjerovanju da je krava sveta životinja.

Krave se u Indiji slobodno kreću ulicama, miruju u hladovima trgovina ili javnih ustanova. Često su uzrok za duge kolone automobila koji strpljivo čekaju da se krava makne sa ulice. Apsolutna većina stanovnika Indije nikada ne bi na kravu podigla ruku, niti joj se obratila ružnim riječima. A ipak postoje djelovi Indije u kojima krava nije tako sveta.

Indija će ove godine zamijeniti Sjedinjene Američke Države kao treća na svjetskoj listi najvećih izvoznika govedine, poslije Brazila i Australije. Samo u prvoj polovini ove godine,Indija će izvesti 1,24 milijarde USD vrijednosti mesa, što je 30 odsto rast u o odnosu na 2010. godinu, predviđa se studijom Američkih izvoznika govedine.

Najveći uvoznici goveđeg mesa iz Indije su Bliski istok i tržište Jugoistočne Azije, a sve je veći broj pripadnika sredje klase u arapskim zemljama koji žele kravlje meso. Porast potražnje mogao bi Indiju dovesti na učiniti najvećim izvoznikom u 2013, predviđa studija.

Sa druge strane, takva predviđanja bi mogla da spriječi vjerovanje da je krava sveta životinja. Neki indijski poslovni lideri smatraju da vjerski stavoti mogu da budu glavna prepreka trgovini.

"Kravlje meso može biti veoma unosan posao u Indiji", kaže dr S.K. Ranjhan, direktor Agro Industries Limited. On vjeruje da vjerski stavoti ipak mogu biti promijenjeni kada budu ostvareni dobri poslovni rezultati.

"Za pet do 10 godina ljudi više neće biti tako sablažnjeni zbog prodaje kravljeg mesa", smatra on.

U najvećem dijelu Indije klanje krava je zabranjeno, osim u slučaju da prijeti zaraza, u cilju medicinskih istraživanja, te u slučaju bolesti i slično kod životinje, kada se utvrdi da će smrt spriječiti patnju i bol.

Strogi zakoni protiv klanja krava u većini indijskih provincija stvorili su jako podzemlje: procjenjuje se da 1,5 miliona krava u vrijednosti od oko 500 miliona dolara bude prokrijumčareno iz Indije svake godine. Prema navodima nekih analitičara, to je više od 50 odsto govedine koja se konzumira u susjednom Bangladešu.

"Kad uzmete u obzir koliko se novca zaradi od šverca, jasno je da postoji ogromna potražnja mesara i ugostitelja za goveđim mesom", kaže dr Zarin Ahmad, saradnik u Centru za humane nauke u Nju Delhiju.

Iako se procjenjuje da bi od trgovine goveđim mesom, Indija mogla da dobro zaradi, stručnjaci procjenjuju da će postojati gubici na drugom mjestu.

"Krave su izvor goriva, đubriva, između ostalog. Ove životinje su duboko poštovane, one su odigrale veliku ulovu u životu Indijaca. Oduzmite im kravu, i posljedice će biti ogromne".

Bonus video: