Kina i Amerika vode "sajber ratove"

Već su održana dav ovakva "sukoba", koji imaju za cilj da umanje tenzije između dvije zemlje zbog sajber napada iz Kine
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 16:54h

Kina i SAD u tajnosti učestvuju u simuliranim "ratnim igrama" koje bi trebalo da umanje napetosti između dvije zemlje zbog sajber napada koje su izveli hakeri pod kontrolom Pekinga i pritom oteli milijarde dolara vrijedne projekte iz kompjutera američkih vladinih tijela i privatnih kompanija koje se bave odbrambenom industrijom, piše Blic.

Britanski list "Gardijan" tvrdi da su već održane dvije runde "sajber ratnih igara". Prema tvrdnji organizatora tih virtuelnih bitaka, zvaničnici Pentagona i Stejt departmenta su sa kolegama iz Kine učestvovali u dva ovakva "obračuna" na Internetu, u junu u Pekingu i u Vašingtonu u decembru.

Za maj je planiran novi "sajber rat". Cilj mu je, kao i kod prethodnih, da učesnicima pomogne da nauče kako da spriječe da se neki sukob sa Interneta prenese u realni svijet.

Prema navodima "Gardijana", vježbe služe Amerikancima kao ventil za frustracije zbog industrijske špijunaže koja dolazi iz Kine i koja, prema njihovim sumnjama, ima podršku države. Kineska strana se i u ovim virtuelnim sukobima postavlja ratoborno i šalje dobro pripremljene ljude.

Kina je došla do zaključka da se odnosi moći mijenjaju i da ta promjena ide njima na ruku. Kineska vojska je veoma neprijateljski raspoložena i vidi SAD kao metu. Oni smatraju da su njihovi postupci opravdani i da Sjedinjenim Državama opada moć. Prve dvije "ratne igre" bile su zaista nevjerovatne! - kaže Džim Luis, direktor Centra za strateške i međunarodne studije.

Bonus video: