Peticija Asmi al-Asad: Zaustavite svog muža!

"Jednog dana će nas naša djeca pitati šta smo učinili da zaustavimo ovo kroproliće. Kakav će biti Vaš odgovor, Asma"?
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 17:27h

Supruge diplomata širom svijeta uputile su onlajn peticiju ženi sirijskog predsednika Asmi al-Asad, tražeći od nje da se angažuje i utiče na muža kako bi se zauzstavilo nasilje u zemlji.

U peticiji, koja počinje za "Draga Asma" od prve dame Sirije se traži da preuzme odgovornost.

"Stotine djece u Vašoj zemlji je ubijeno, desetine hiljada je ranjeno i proterano", pišu autorke.

"Očekujemo da se izjasnite za mir i zaustavite krvoproliće. Dignite svoj glas! Prestanite da budete posmatrač!"

Prema informacijama do kojih je došao "Špigel onlajn", iza ove peticije stoje supruge njemačkog i britanskog ambasadora pri UN u Njujorku Huberta fon Fos-Vitig i Šejla Lajal Grant. Mnogi visoki saradnici UN i njihove supruge su već potpisali peticiju koja se može potpisati onlajn.

Autorke apeluju na Asmu al-Asad da utiče na svog muža.

"Zaustavite svog muža i njegove pristalice".

Kao "Žena, supruga i majka Vaša je obaveza da sprečite građanski rat", kaže se dalje u tekstu.

"Jednog dana će nas naša djeca pitati šta smo učinili da zaustavimo ovo kroproliće. Kakav će biti Vaš odgovor, Asma"?

Zajedno sa otvorenim pismom autorke su objavile video snimak na Youtube, koji se takođe obraća ženi sirijskog predsednika. Na snimku se mogu videti suprotstavljene slike elegantno obučene Asme al-Asad i žene sa djecom u izbjegličkom kampu uz rečenicu: "Neke žene se bore za svoj imidž, a druge za preživljavanje".

Mnogi se pitaju da li je Asma al-Asad zaista željela da modernizuje Siriju ili je bila samo lijepo lice diktature i da li se sada nalazi u zlatnom kavezu.

Međutim, Huberta fon Fos-Vitig kaže da nema opravdanja. Na kraju krajeva, sve žene koje su izašle na ulicu, stavile su svoj život na kocku, kaže ona i poručuje da se i od Asme traži da rizikuje i otvoreno zatraži zausavljanje krvoprolića.

Prema podacima UN, u sukobima u Siriji koji traju duže od godinu dana ubijeno je više od 9.000 ljudi, a oko 30.000 ljudi je pobjeglo u susjedne zemlje.

Asma al-Asad je prije nekoliko mjeseci izazvala pažnju javnosti kada je, uprkos krizi, potrošila puno novca za svoj luksuzni stil života.

Galerija

Bonus video: