Talibani osumnjičeni za trovanje srednjoškolki u Avganistanu

Od rušenja talibanskog režima u Avganistanu 2000. ponovno je uspostavljeno obrazovanje djevojaka, koje je bilo zabranjeno
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 14:26h

Oko 150 srednjoškolki u Avganistanu otrovalo se vodom u školi na sjeveru zemlje, a vlasti odgovornost pripisuju radikalnim konzervativcima koji se protive obrazovanju žena.

Kako je prenijela agencija Rojters, djevojke su nakon trovanja imale glavobolju i povraćanje, a nekoliko njih ostalo je u bolnici u kritičnom stanju.

"Sigurni smo da je voda koju su pile tokom nastave otrovana. To su napravili ili protivnici školovanju djevojaka ili neodgovorne naoružane osobe", rekao je portparol uprave za školstvo u provinciji Tahar Jan Mohamad Nabizada.

Vlasti su sigurne da je riječ o namjernom trovanju velikog rezervoara u kojem se drži voda.

"Ovo nije prirodna bolest. To je namjeran čin trovanja djevojaka", rekao je vođa odjeljenja za javno zdravstvo Tahara Hafizulah Safi.

Od rušenja talibanskog režima u Avganistanu 2000. ponovno je uspostavljeno obrazovanje djevojaka, koje je bilo zabranjeno.

Povremeno se događaju napadi na učenice, učitelje i škole, najčešće u konzervativnom jugu i istoku zemlje, gdje talibani imaju najveću podršku.

Bonus video: