U Salvadoru slave prvi dan kad niko nije ubijen

Ova centralnoamerička zemlja zahvaćena nasiljem i sukobima narko bandi ima rijetke dane kada se ne dogodi neki incident
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 07:33h

Država centralne Amerike, Salvador, zabilježila je prvi dan u posljednje tri godine kada se nije dogodilo nijedno ubistvo.

Ova centralnoamerička zemlja zahvaćena nasiljem i sukobima narko bandi ima rijetke dane kada se ne dogodi neki incident.

"Poslije nekoliko godina kada smo dnevno imali čak po 18 ubistava, u subotu se nije desilo nijedno", izjavio je predsjednik Maurisijo Funes.

To je, ujedno, bio prvi dan bez ubistva od kako je Funes, levičar po opredjeljenju, stupio na dužnost u junu 2009. godine.

Na početku njegovog mandata, u zemlji se dešavalo prosječno 12 ubistava dnevno, dok je jednog dana početkom 2012. ogdine, zabilježen rekord od čak 18 ubistava.

Suparničke bande u Salvadoru zaključile su primirje prošlog mjeseca, poslije čega je perstalo krvoproliće između dve najmoćnije organizacije, Mara Salvatruča i Mara 18.

Veliki uzročnik talasa nasilja jesu i meksički narko karteli koji koriste ovu zemlju za tranzit.

Funes je nedavno izdao naredbu vojsci da počne da obavlja redovne bezbjednosne akcije.

Jedan od najstrašnjih zločina dogodio se 2010. godine kada je četrnaest osoba stradalo u San Salvadoru, u minibusu koji su zapalili članovi jedne bande u severnom predgrađu tog grada.

Bonus video: