Krhko primirje

Ban Ki Mun apeluje na poštovanje dogovora o prekidu vatre u Siriji

Ambasadori zapadnih zemalja su izrazili sumnju u volju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da okonča nasilje u zemlji
61 pregleda 0 komentar(a)
Kofi Anan Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Kofi Anan Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2019. 08:24h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je vlasti u Siriji na maksimalnu uzdržanost, a na sirijsku opoziciju apelovao da u potpunosti sarađuje kako bi se poštovao dogovor o prekidu vatre.

"Sirijske vlasti treba da pokažu maksimalnu uzdržanost, a opozicione snage takođe treba da u potpunosti sarađuju, kako bi bilo omogućeno da plan izaslanika Kofija Anana o prestanku nasilja u zemlji bude sproveden", rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za novinare u Briselu.

Generalni sekretar UN je ocijenio da je dogovor o prestanku vatre na terenu "veoma krhak" i da je važno da sve strane, posebno sirijski režim, učine sve kako bi ispunio uslove koje su postavljeni.

"Ako se nasilje nastavi, čak i sporadično, kao što je bio slučaj posljednja tri ili četiri dana, sve postaje veoma nestabilno, i ugrožava se dobro funkcionisanje operacija ekipe posmatrača", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, "najmanja varnica" može da ozbiljno ugrozi dogovor o prekidu vatre.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je takođe uputio apel Damasku da poštuje postignuti dogovor.

"Pozivamo sirijsku vladu da u potpunosti i hitno počne da poštuje plan od šest tačaka", rekao je Barozo.

Ban Ki Mun nije želio da komentariše mogućnost slanja vojnog obezbjeđenja za posmatrače UN, koji su u nedjelju stigli u Siriju kako bi nadgledali primirje između sirijskih vlasti i pobunjenika.

Prema procjenama UN, od marta 2011. kada je počela pobuna protiv Al-Asada i njegove vlade, u Siriji je poginulo najmanje 9.000 ljudi, uglavnom civila

Šest članova tima UN doputovalo je u Damask u nedjelju veče, a očekuje se da će ostalih 25 posmatrača stići tokom narednih nekoliko dana.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je u subotu odlučio o slanju te grupe međunarodnih posmatrača, na čijem je čelu marokanski pukovnik Ahmed Himiče.

Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu prije četiri dana, ali vojska je i nakon toga bombardovala djelove Homsa, nekadašnjeg uporišta opozicionih snaga.

Sirijska organizacija za zašitu ljudskih prava je saopštila da je danas u Siriji poginulo dvoje ljudi.

Borbe između vojnika i dezertera su nastavljene na sjeverozapadu zemlje, a vojska je ponovo bombardovala Homs.

Ambasadori zapadnih zemalja su izrazili sumnju u volju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da okonča nasilje u zemlji.

Prema procjenama UN, od marta 2011. kada je počela pobuna protiv Al-Asada i njegove vlade, u Siriji je poginulo najmanje 9.000 ljudi, uglavnom civila.