IZNIO "12 OSNOVNIH ZAHTJEVA"

Pompeo zaprijetio Iranu "najtežim sankcijama u istoriji"

Pompeo je pozvao na novi nuklearni sporazum s Iranom, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp objavio povlačenje iz sporazuma postignutog 2015, i rekao da vlada želi da novi sporazum bude ugovor koji bi ratifikovao Kongres
2 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2018. 14:49h

Državni sekretar SAD Majk Pompeo zaprijetio je danas Iranu "najtežim sankcijama u istoriji" ako vlada u Teheranu ne promijeni kurs kojim se kreće.

Pompeo je pozvao na novi nuklearni sporazum s Iranom, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp objavio povlačenje iz sporazuma postignutog 2015, i rekao da vlada želi da novi sporazum bude ugovor koji bi ratifikovao Kongres.

Ukoliko bi Iran pristao na novi sporazum, Pompeo je rekao da bi SAD bile spremne da ukinu sve sankcije toj zemlji, uspostave pune diplomatske i trgovinske odnose s Teheranom i omoguće Iranu pristup naprednoj tehnologiji. Takođe, SAD bi, prema Pompeu, podržale modernizaciju iranske ekonomije i pomogle njenu integraciju u globalni finansijski sistem.

Šef američke diplomatije je iznio listu od 12 "osnovnih zahtjeva" Iranu, koji bi bili dio sporazuma.

Prema njegovim riječima, Iran mora da "zaustavi obogaćivanje" uranijuma i da nikada ne obrađuje plutonijum. Takođe, Teheran mora da dozvoli "neograničeni pristup svim nuklearnim postrojenjima u zemlji".

Pompeo od Irana zahtijeva još da "oslobodi sve američke građane", obustavi podršku pobunjenim Hutijima u Jemenu i libanskom Hezbolahu, "povuče sve snage" iz Sirije i prestane s prijetnjama Izraelu.

Za sporazum iz 2015, Pompeo je rekao da je "gubitnički" sa velikim posljedicama širom Bliskog istoka, jer je nakon njega Iran "pojačao napredovanje" u tom regionu. Kako je naveo državni sekretar, administracija predsjednika Baraka Obame se "kladila" da će Iran prestati s "otpadničkim" akcijama i pridržavati se globalnih normi.

Tramp je napustio sporazum jer on nije garantovao bezbjednost Amerikanaca, naveo je Pompeo.

Državni sekretar je upozorio da će SAD ispuniti prijetnje o kaznama za evropske kompanije koje nastave poslovanje s Iranom u skladu sa sporazumom iz 2015, i pritom prekrše ponovo uvedene američke sankcije.

"Znam da naši saveznici u Evropi mogu pokušati da očuvaju stari sporazum s Teheranom. To je njihova odluka. Oni znaju naše stavove", rekao je Pompeo.

Preporučujemo za Vas