Egipat: Komisija odbila 10 predsjedničkih kandidata

Među odbačenim kandidatima za predsjednika je i bivši šef obavještajne službe i kratko vrijeme potpredsjednik države Omar Suleiman
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 16:23h

Egipatska izborna komisija saopštila je da je za predstojeće predsjedničke izbore desetorici kandidata zabranjeno da se kandiduju i da su među njima bivši šef obavještajne službe i kratko vrijeme potpredsjednik države Omar Sulejman, kandidat Muslimanske braće Kairat al-Šater i političar Salafista, Hazem Abu Ismail.

Predstavnik komisije Tarek Abul Ata rekao je za AFP da je kandidatura Sulejmana odbačena jer on nije uspio da za nju dobije podršku u 15 provincija, kao što to zakon nalaže.

Kandidatura Šatera je odbačena jer je u martu prošle godine izašao iz zatvora, a prema izbornom zakonu, neka osoba se može prijaviti kao kandidat za predsjedničke izbore tek nakon što prođe 6 godina od izlaska iz zatvora, ili je u tom roku pomilovan, naveo je Ata.

Ismail neće učestvovati u izbornoj trci jer mu majka ima državljanstvo koje nije egipatsko, što takođe nije u skladu sa zakonom.

Mubarakov rival

Među ostalim odbačenim kandidatima je i Ajman Nur, koji je došao u žižu interesovanja svjetske javnosti kada je bio protivkandidat Hosniju Mubaraku na predsjedničkim izborima 2005. godine.

Ubrzo nakon tih izbora, Nur je kratko bio u zatvoru i pušten je 2009. godine iz zdravstvenih razloga.

Njemu je kandidatura onemogućena iz istih razloga kao i Šateru.

Kandidati kojima je zabranjeno učešće na izborima imaju rok za žalbu od 48 sati.

Za prve predsjedničke izbore od kako je u pobuni svrgnut Mubarak prošle godine registrovalo se 23 kandidata.

Među njima je i bivši šef Arapske lige (AL) Amr Musa, koji je za vrijeme Mubarakovog režima 10 godina bio ministar vanjskih poslova.

Izbori će biti održani 23. i 24. maja.

Bonus video: