Somalijski pirati kupuju Gadafijevo oružje

Libijsko oružje se prodaje na crnom tržištu, a somalski pirati nabavljaju ga od krijumčara u Sijera Leoneu i Liberiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2012. 15:06h

Svjetska ekonomija godišnje izgubi između sedam i 12 milijardi dolara jer mora da osigura brodove ili isplatila otkupnine koje otmičari traže, a iz Afričkog centra za proučavanje i istraživanje terorizma potvrđeno je da bi gubici uskoro mogli biti znatno veći.

Oakav zaključak donešen je na osnovu dokaza koji upućuju na to da su se somalijski pirati naoružali oružjem iz dobro čuvanog arsenala svrgnutog libijskog vođe Gadafija. Nakon što je Gadafi ubijen, oružje iz njegova arsenala završilo je na crnom tržištu na kome su somalijski pirati kupili nove "igračke" pa se tako vjeruje da će u svojim otmicama od sada koristiti brodske mine i razne ručne bacače.

" Saznali smo da se libijsko oružje prodaje na crnom tržištu, a somalijski pirati nabavljaju ga od krijumčara u Sijera Leoneu i Liberiji – objasnila je Judit van der Merve, stručnjak za pomorsku sigurnost. Informacije o kupoprodaji oružja Van der Merve i njen tim, dobili su od samih krijumčara oružja i pirata, javlja Rojters,.

Svjetska ekonomija godišnje izgubi između sedam i 12 milijardi dolara jer mora da osigura brodove ili isplatila otkupnine koje otmičari traže

Iako se broj napada smanjio, povećali su se iznosi otkupnina, a stručnjaci strahuju da bi bolje naoružanje još više ohrabrilo pirate i da bi mogli biti još opasniji.

Somalijski pirati već sada napadaju brodove uz indijsku obalu, odnosno prelaze i oko 1000 nautičkih milja zbog otmica, a sve češće odlučuju se i na napade na jugu afričke obale.

Bonus video: