Teheran odbio bilateralni susret sa Vašingtonom

Saopštenje iranske strane uslijedilo je nakon informacije da je Vašington zatražio bilateralni susret sa iranskom delegacijom u Istanbulu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2012. 15:40h

Sekretar iranskog Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost Said Džalili odbacio je zahtjev SAD da se u Istanbulu organizuje bilateralni sastanak dvije strane o iranskom nuklearnom programu.

Saopštenje iranske strane uslijedilo je nakon informacije da je Vašington zatražio bilateralni susret sa iranskom delegacijom u Istanbulu.

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN plus Njemačka pokrenule su ključne razgovore sa Iranom u Istanbulu, nadajući se da će suspendovati iranski nuklearni program.

Američka delegacija koja učestvuje na pregovorima otvorena je za bilateralni susret sa iranskim kolegama, saopšteno je iz EU izvora.

"Sve zemlje su izrazile interes za bilateralne pregovore", kazao je Man

Evropski diplomata koji učestvuje u pregovorima u Istanbulu rekao je da su Amerikanci otvoreni za ideju sastanka sa iranskim kolegama.

"Sve zemlje su izrazile interes za bilateralne pregovore", rekao je Majkl Man, portparol šefa EU za vanjsku politiku Ketrin Ešton.

Velika očekivanja

Pregovori Irana i šest vodećih zemalja svijeta o spornom iranskom nuklearnom programu započeli su u Istanbulu.

Diplomate ocenjuju da nije izgledno da će doći do značajnog proboja u pregovorima, ali i samo njihovo održavanje pruža mogućnost da se obnovi dijalog i da se umire spekulacije da bi Izrael mogao pokrenuti napad kako bi spriječio Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja, napominje Rojters.

SAD i njeni saveznici već duže vrijeme optužuju Iran da radi na proizvodnji nuklearnog oružja

AFP javlja, pozivajući se na izjave bliske pregovaračima, da najviše što se može očekivati od pregovora jeste postizanje dogovora o tome da se za četiri do šest nedjelja održe detaljniji razgovori.

"Najnoviji odgovor Irana je da je spreman da sjedne i razgovara o nuklearnom pitanju. Za nas je (skup u Istanbulu) provjera toga", izjavio je jedan pregovarač.

U Teheranu uoči pregovora ističu da se ni po koju cijenu neće odreći svojih prava u nukleranoj oblasti.

Predsjednik Mahmud Ahmedinežad je pozvao "neprijatelje" iranske nacije da promijene ponašanje i najavio da će Teheran čvrsto braniti svoja prava, prenijele su novinske agencije.

Francuska i Velika Britanija pozvale su Teheran da ne propusti ovu priliku i da suspenduje sporne aktivnosti u svom nuklernom programu.

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron su u zajedničkoj poruci dostavljenoj medijima u četvrtak takođe najavili da će odlučno sprovoditi sankcije protiv Irana sve dok ta zemlja odbija da ispunjava svoje međunarodne obaveze.

Teheran je u posljednjem trenutku prihvatio da se pregovori održe u Istanbulu, a predlagao je Bagdad ili neko mjesto u Kini, što su na Zapadu odbacili.

U Teheranu uoči pregovora ističu da se ni po koju cijenu neće odreći svojih prava u nukleranoj oblasti

Spor je nastao zbog različitih stavova Ankare i Teherana o krizi u Siriji, pošto Iran, za razliku od Turske, podržava predsjednika Bašara al Asada, svog saveznika na Bliskom istoku.

SAD i njeni saveznici već duže vrijeme optužuju Iran da radi na proizvodnji nuklearnog oružja. U Teheranu to odbacuju i kažu da sporni nuklearni program ima civilne namjene.

Pregovori Irana i pet stalnih članova Savjeta bezbjednosti (SAD, Kine, Velike Britanije, Francuske i Rusije) i Njemačke prekinuti su prije 15 mjeseci kada pregovarči, takođe u Istanbulu, nisu uspjeli da se dogovore ni o dnevnom redu.

Galerija

Bonus video: