Ahmedinedžad: Iran neće ni za dlaku odustati od svojih prava

Iran neće ni za dlaku odustati od svojih neotuđivih nuklearnih prava, izjavio je danas iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad uoči obnavljanja razgovora između Teherana i velikih sila o kontroverznom iranskom nuklearnom programu.
0 komentar(a)
Ahmadinedžad, Foto: Beta/AP
Ahmadinedžad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.04.2012. 20:00h

"Savjetujem svim neprijateljima Irana i arogantnim silama da promijene svoje ponašanje prema ovom narodu", kazao je iranski predsjednik.

"Morate da znate da će iranski narod biti čvrst kad je riječ o njegovim osnovnim pravima i da ni pod najvećim pritiskom neće popustiti", poručio je Ahmedinedžad zapadnjacima u govoru održanom na jugu Irana, javila je zvanična agencija IRNA. Ahmedinedžadove izjave dolaze u vrijeme kada Iran i zemlje iz grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) treba da se u subotu sastanu u Istanbulu kako bi pokušale da obnove dijalog prekinut prije 15 mjeseci i nađu diplomatsko rješenje za iransku nuklearnu krizu. Uprkos ponavljanim demantijima Teherana, velike sile sumnjaju da Iran pokušava da napravi atomsko oružje pod izgovorom da se radi o civilnom nuklearnom programu, a Savjet bezbjednosti UN-a je od 2006. godine donio šest rezolucija, od kojih su četiri sadržavale sankcije. Međunarodne sankcije su od 2010. godine pojačane trgovinskim, bankarskim i naftnim embargom.

Bonus video: