Supruga kineskog političara osumnjičena za ubistvo Britanca

Odluka o Boovoj suspenziji iz najviših organa ne znači da je on istjeran iz Komunističke partije
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 20:00h

Kineska komunistička partija suspendovala je iz svog vrha Boa Silaja, političara koji je imao velike ambicije, a njegovu suprugu Gu Kailaj označila kao osumnjičenu za ubistvo jednog britanskog biznismena. Očekuje se da će novi razvoj događaja uzdrmati planove za izbor novog rukovodstva.

Odluka da se Bo izbaci iz Centralnog komiteta i Politbiroa praktično znači kraj karijere za najenergičnijeg i najkontroveznijeg kineskog političara, za kojeg se smatralo da „puca“ na visoko mjesto u sljedećem rukovodstvu Kine, koje će biti postavljeno sljedeće godine.

Zvanična agencija Sinhua potvrdila je Rojtersov izvještaj da je Bo suspendovan sa funkcija u stranci i javila da je njegova supruga osumnjičena za ubistvo Britanca Nila Hejvuda.

Agencija je prenijela da je Gu Kailai „predata sudskim vlastima”.

Zvanična agencija Sinhua potvrdila je Rojtersov izvještaj da je Bo suspendovan sa funkcija u stranci.

„Policija je formirala tim da ponovo istraži slučaj britanskog državljanina Nila Hejvuda koji je pronađen mrtav u Čonkingu,“ objavila je Sinhua, misleći na veliku jugozapadnu oblast gdje je Bo bio šef stranke dok nije smijenjen prošlog marta.

Skandal oko Boa (62) i njegove porodice je izbio kada je njegov bivši zamjenik, Vang Liđun, pobjegao u američki konzulat i tamo proveo 24 sata u februaru, navodeći da je Gu umiješana u Hejvodovu smrt.

Dokazi ukazuju da je Hejvud ubijen te da su osumnjičene Gu Kailaj i Žan Sjaodžun, pomoćnica u Boovom domaćinstvu, javila je Sinhua, navodeći da su Gu i Hejvud (41) imali spor oko „ekonomskih interesa.“

Policija je nakon Hejvudove smrti saopštila da je umrlo od prevelike količine alkohola, ali su njegovi prijatelji rekli da nije toliko pio, prenio je BBC.

Previranje uoči izbora novog rukovodstva

Centralni komitet je vijeće od oko 200 članova koje se sastaje jednom godišnje a Politbiro je moćniji organ i čini ga oko 25 pripadnika Centralnog komiteta.

Komunistička partija se bori sa ovim skandalom nekoliko mjeseci prije nego što će otkriti novu postavu lidera, grupu kojoj je Bo težio da se pridrudži.

Boova smjena je iznijela na vidjelo trvenje između kineskih lidera, reformističkog premijera Vena Điabaoa i konzervativnih zvaničnika koji su, prema izvorima, očajni zbog previranja uoči kongresa stranke, na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo.

Takođe su se pojavile glasine o pokušaju puča.

„Izgleda da je vrh rukovodstva konačno postigao dogovor da mora demonstrirati jedisntvo uoči odluke o novom rukovodstvu, kako bi se okončala nagađanja povodom Boovog slučaja,“ rekao je Stiv Cang, profesor kineskih studija na Univerzitetu Notingem u Britaniji.

Zvanična agencija Sinhua potvrdila je Rojtersov izvještaj da je Bo suspendovan sa funkcija u stranci

Bo je došao u Čonking 2007, zalažući se za smjeli egalitaristički alternativni model rasta za Kinu.

Promovisao je „crvenu“ kulturu inspirisanu Mao Cedungom, i žestoki obračun sa organizovanim kriminalom, zbog čega su neki strahovali od povratka metoda primjenjivanih tokom haotične Kulturne revolucije 1960-ih godina.

„Ovo je tako dramatično, tako neuobičajeno,“ izjavio je za Rojters Li Žuang, advokat iz Pekinga, koji je jednom zatvoren u Čongkingu zato što je osporio Boovu kampanju protiv organizovanog kriminala.

„Ako, naglašavam ako, se dokažu veze sa Hejvudovom smrću, onda možemo očekivati da će Gu i Bo Silaj otkriti da, kao što je objavila kineska televizija, niko nije iznad zakona.“

Šok u Čonkingu

Bilo kakva krivična istraga protiv njega počeće tek nakon što disciplinski organ stranke završi svoj posao i odluči da li će slučaj predati policiji i tužiocima, rekao je Li.

Odluka o Boovoj suspenziji iz najviših organa ne znači da je on istjeran iz Komunističke partije.

Za razliku od slučajeva iz prošlosti, kada su prkosni lider smjenjivani zbog optužbi za korupciju, Boov pad je prožet ideološkim tenzijama i izazvao je protivljenje ljevičarskih pristalica koje tvrde da je on žrtva zavjere, navodi Rojters.

Odluka o Boovoj suspenziji iz najviših organa ne znači da je on istjeran iz Komunističke partije.

Bo je obećavao da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih, pobuđujući nadu među pristalicama da bi mogao pogurati državu u sličnom populističkom pravcu ako uđe u centralno rukovodstvo.

Na konferenciji za novinare prije nego što je smijenjen u Čongkingu, odbacio je kao besmislene neodređene optužbe protiv njegove supruge i rekao da neki ljudi „blate moju porodicu.“

Britanija pozdravila istragu

Vangov odlazak u američki konzulat i njegove tvrdnje neveli su vladu Velike Britanije da pozove na istragu o smrti Britanca Hejvuda, za kojeg je Vang rekao da je bio blizak sa Boovom porodicom i da je imao spor sa Bovoom suprugom Gu.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg rekao je da pozdravlja najavu Kine da će sprovesti istragu o Hejvudovoj smrti. Bo i njegova supruga, nekada moćni advokat, nestali su iz javnosti nakon njegove smjene sa mjesta šefa stranke u Čonkingu, i nisu javno reagovali na izvještaje. Nije bilo ni Vanga, protiv kojeg se vodi istraga.

Vlada je saopštila da je Hejvud nekada bio „u dobrim odnosima“ sa Gu i Bo Guaguom, sinom para koji je pohađao privatnu britansku školu Harou, gdje je studirao i Hejvud.

Bonus video: