Sirijske snage pucale na izbjeglički kamp u Turskoj

Pet osoba je danas ranjeno u prekograničnom napadu sirijskih snaga na izbjeglički kamp u Turskoj, gdje je pobjeglo nekoliko pobunjenika poslije sukoba sa vojskom
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 14:49h

Aktivisti za ljudska prava tvrde da su dvije osoba poginule, ali ti izvještaji za sada nisu potvrđeni.

Zvaničnik turske vlade, koji je želio da ostane anoniman, izjavio je da je Ankara odmah uputila protest zbog incidenta i zatražila prekid vatre.

Sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava saopštila je da je pucnjava počela prije zore, kada su borci opozicije napali režimske snage na graničnom prelazu Salameh.

U oružanom sukobu pobunjenika i sirijskih snaga poginulo je šest vojnika, rekao je portparol te organizacije Rami Abdul-Rahman.

Turska, koja se zalaže za odlazak sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada, otvorila je logore na granici sa Sirijom za oko 24.000 izbjeglica

Abdul-Rahman je rekao da je pet ljudi povrijeđeno u kampu blizu grada Kilis, u turskoj provinciji Gaziantep i da su dvije osobe kasnije podlegle povredama.

Guverner Gaziantepa Jusuf Odabas izjavio je da su povrijeđena tri Sirijca, turski prevodilac i policajac.

Turska, koja se zalaže za odlazak sa vlasti sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, otvorila je logore na granici sa Sirijom za oko 24.000 izbjeglica, među kojima je više stotina vojnih dezertera.

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan planirao je da sjutra posjeti logore sirijskih izbjeglica na jugu Turske, prije nego što otputuje u Iran.

Predsjednik Sirije Bašar el Asad prihvatio je 2. aprila Ananov plan za prekid sukoba, prema kojem bi trebalo da povuče vojsku iz gradova do 10. aprila. Plan predviđa da režimske i pobunjeničke snage polože oružje do 12. aprila.

Vlada tvrdi da je počela sa povlačenjem vojnika, ali sirijski aktivisti za ljudska prava kažu da su trupe ostale u svim većim žarištima sukoba.

Više od 100 nasumičnih grupnih ubistava

Istovremeno, nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč (HRW) objavila je danas izvještaj u kojem tvrdi da su snage predsjednika Al-Asada i njemu odane paravojne formacije posljednjih sedmica izvršile više od 100 nasumičnih grupnih ubistava.

Izvještaj se oslanja na izjave očevidaca tih događaja u provincijama Homs i Idleb koje su prikupili aktivisti HRW, a ta organizacija navodi da je dobila informacije i o mnogim drugim sličnim slučajevima koje za sada nije moguće provjeriti.

Ti slučajevi ubistava detaljno su opisani i odnose se na najmanje 85 civila - 25 ih je ubijeno tokom policijskog pretresa 3. marta u Homsu, 13 je ubijeno u džamiji 11. marta u Idlebu i još 4 osobe, najvećim dijelom žena i djece ubijeno je 11. i 12. marta u više kvartova u Homsu.

Prema podacima UN, u Siriji je od početka sukoba prije 13 mjeseci poginulo više od 9.000 ljudi.

Poginuo kamerman u Libanu od metka iz Sirije

Kamerman Ali Šaban poginuo je danas u Libanu pošto ga je pogodio metak ispaljen u pucnjavi u susjednoj Siriji, što je drugi slučaj prelivanja sirijskih sukoba u susjedne zemlje.

Šaban (32), koji je radio za televiziju Al Jadeed, snimao je u sjevernoj oblasti Libana Vadi Haled, kada ga je pogodio metak u grudi, izjavili su libanski bezbjednosni zvaničnici.

Metak je, prema njihovim riječima, zalutao iz oružanog sukoba u susjednom sirijskom selu Armuta.

Kamerman je preminuo na putu ka bolnici, rekli su zvaničnici pod uslovom da ostanu anonimni.

Njegov kolega reporter Husein Hreis rekao je da su čuli pucnjavu sa svih strana i da je Šaban bio u automobilu kada je pogođen.

Automobil je potpuno uništen mecima, rekao je Hreis, dodajući da su više od dva sata čekali vojsku i lokalne stanovnike da ih izvuku na bezbjedno.

Bonus video: