Zbog tenzija s Iranom, SAD opet pojačavaju snage u Persijskom zalivu

To je četvrti put u posljednjih 10 godina da istovremeno dva nosača američke ratne mornarice plove Zalivom
0 komentar(a)
USS Enterprise, nosač aviona, Foto: Warplanes.com
USS Enterprise, nosač aviona, Foto: Warplanes.com
Ažurirano: 09.04.2012. 13:28h

Američka mornarica uputila je drugi nosač aviona u Persijskom zalivu zbog rastućih tenzija sa Teheranom oko spornog iranskog nuklearnog programa.

Predstavnica za medije američke pete flote stacionirane u Bahreinu, Ejmi Derik Frost, potvrdila je da je mornarica SAD uputila još jedan nosač aviona na nuklearni pogon "USS Enterprajz" koji će zajedno sa nosačem "Abraham Linkoln" ploviti Zalivom.

Ejmi Derik Frost potvrdila je da je mornarica SAD uputila još jedan nosač aviona na nuklearni pogon "USS Enterprajz" koji će zajedno sa nosačem "Abraham Linkoln" ploviti Zalivom

To je četvrti put u posljednjih 10 godina da istovremeno dva nosača američke ratne mornarice plove Zalivom, prenijela je agencija AP.

Kako je saopšteno, američki nosači aviona podržavaće američke vojne operacije u Avganistanu i borbi protiv pirata duž obale Somalije i u Adenskom zalivu.

Nosači će takođe patrolirati Persijskim zalivom zbog prijetnji Irana da će zatvoriti taj strateški važan putni pravac u znak odmazde zbog uvođenja ekonomskih sankcija Teheranu.

Bonus video: