Saudijska princeza: Mnogo problema potiče od pogrešnog tumačenja Kurana

Princeza Basma navodi da je zakon o razvodu koji je trenutno na snazi u njenoj zemlji, surov
176 pregleda 0 komentar(a)
Basma BIn Saud, Foto: Aljazeera.com
Basma BIn Saud, Foto: Aljazeera.com
Ažurirano: 09.04.2012. 12:11h

Saudijska princeza Basma Bint Saud Bin Abdulaziz željela bi da vozi auto, kao i sve žene u njenoj zemlji, ali smatra da i mnoge druge stvari u Saudijskoj Arabiji treba da se promjene.

U tekstu koji je objavio BBC, ona je navela šta bi, kao kćerka, sestra, (bivša) supruga, majka, poslovna žena i novinarka, voljela promjene u svojoj zemlji, ističući da je mnogo toga rezultat pogrešnog tumačenja Kurana.

"Način na koji se žene danas tretiraju u Saudijskoj Arabiji direktno proističe iz načina na koji se obrazuju naša deca u školama, a koja se uče da je položaj žene u društvu inferioran", ocijenila je princeza, najmlađa kći kralja Sauda, bivšeg vladara.

Ona je podsjetila i da je uloga žene u njenoj zemlji striktno ograničena na opsluživanje porodice i podizanje djece, a da je devojčicama strogo zabranjeno fizičko vaspitanje, što ona smatra okrutnim ideološkim principima.

"Mlade treba da ohrabrujemo da razmišljaju slobodno, da inoviraju i pružaju inicijativu za unapređenje društva, a naša vhera ne bi trebalo da bude štit iza kojeg se krijemo od svijeta, već pokretačka snaga - i to je istinski duh islama", poručuje princeza, školovana u Britaniji i Švajcarskoj, koja trenutno živi u Londonu.

Žene plaćaju desetine hiljada dolara za razvod

Princeza Basma navodi da je zakon o razvodu koji je trenutno na snazi u njenoj zemlji, surov.

"U Saudijskoj Arabiji žena može da zatraži razvod samo ako plati desetine hiljada dolara ili ako ima nekoga ko će svjedočiti o razlozima njenog zahtjeva za razvod.

Takvi razlozi obično ostaju bračna tajna, pa je razvod često nemoguć", navodi ona, dodajući da je još jedan način da se žena zadrži u braku protiv svoje volje to što se djeca starija od šest godina automatski dodjeljuju ocu.

Spriječiti sudije da tumače Kuran po svojoj volji

Ona bi, takođe, žejlela odgovarajući ustav koji žene i muškarce tretira kao jednake pred zakonom, ali i prema kojem će se upravljati civilni zakoni i politička kultura.

"Ne pozivam na uspostavljanje zapadnog sistema, već na prilagođavanje tog sistema našim potrebama i kulturi, što bi značilo da bi naš ustav trebalo da bude inspirisan filozofijom Kurana, ali sa čvrstim načelima koja će spriječiti sudije da tumače Kuran po svojoj volji", poručuje saudijska princeza.

Princeza bi voljela da žene voze kola, ali strahuje da bi sada, dok se zakoni ne promjene u njihovu korist, žene mogle biti zaustavljane i još više maltretirane.

Prava i slobode svih građana su ključni u Saudijskoj Arabiji, a iz njih će proisteći i prava žena, poručuje princeza Basma.

Bonus video: