Sirijski pobunjenici odbili da garantuju okončanje borbe

Komandant pobunjeničke Slobodne sirijske armije, pukovnik Rijad al-Asad, odbio je danas zahtjev režima da objavi "pisanu garanciju" da će pobunjenici okončati borbe.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 14:50h

Sirijski režim je prije nekoliko sati zatražio "pisanu garanciju" da će njihovi protivnici položiti oružje prije nego što vlada povuče snage iz gradova, dovodeći u pitanje primjenu mirovnog plana zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige o Siriji Kofija Anana, koji treba da stupi na snagu za dva dana.

Prema Ananovom planu, sirijski režim treba da prekine oružane operacije protiv pobunjenika najkasnije do 12. aprila.

Al-Asad je agenciji AP rekao da će pobunjenici prekinuti vatru, ako režim ispoštuje Ananov plan u šest tačaka o okončanju nasilja.

On je kazao da vlada treba da povuče vojnike u baze i ukloni kontrolne punktove sa ulica.

Prema Ananovom planu, sirijski režim treba da prekine oružane operacije protiv pobunjenika najkasnije do 12. aprila.

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad je u principu prihvatio taj plan, ali se borbe posljednjih dana nastavljaju svom žestinom, pošto na taj način režim želi da dobije na vremenu i da se do kraja obračuna s protivnicima.

Prema procjenama UN, sirijske snage su od izbijanja pobune protiv Asada u martu prošle godine ubile više od 9.000 ljudi, dok sirijske vlasti kažu da su pobunjenici ubili više od 2.500 vojnika i policajaca.

Anan: sirijsko je nasilje neprihvatljivo

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige pozvao je i sirijsku vojsku i opozicione borce da do 12. aprila u 6 ujutro po lokalnome vremenu, odnosno 5 ujutro po srednjoevropskom, prekinu svako nasilje, što bi bilo u skladu s njegovim mirovnim planom od šest tačaka prihvaćenim 27. marta.

"Šokirali su me nedavni izvještaji o jačanju nasilja u nekoliko sirijskih gradova i sela, zbog čega je sve više žrtava, izbjeglica i prognanih, što sve krši garancije koje sam ja dobio", kaže se u saopštenju iz Ananove kancelarije u Ženevi.

Sirijske snage odane predsjedniku Baširu al-Asadu granatirale su danas pokrajinu Idlib uz granicu s Turskom i ubile i ranile desetine ljudi, objavili su opozicioni aktivisti.

Obije strane onu drugu optužuju da jača napade uoči zakazanog primirja.

Ananov mirovni plan predviđa da Asad "počne povlačenje vojske u naseljenim centrima i oko njih" do 10. aprila, a da primirje počne 48 sati poslije. Ali, to je malo vjerovatno, piše Rojters, jer jedni druge optužuju za intenziviranje napada.

"Što je bliži krajnji rok 10. april, moram sirijsku vladu da podsjetim na nužnost potpunog ispunjenja obaveza i naglasiti da je neprihvatljiva sadašnja eskalacija nasilja", napisao je Anan.

Bonus video: