BORBA PROTIV MADURA

Gvaido pozvao međunarodnu zajednicu da sve opcije ostavi otvorene

Gvaida, koji se tokom demonstracija 23. januara proglasio za privremenog predsjednika zemlje, priznale su SAD i oko 50 drugih država
1113 pregleda 4 komentar(a)
Gvaido, Foto: LUISA GONZALEZ
Gvaido, Foto: LUISA GONZALEZ

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido izjavio je da će od međunarodne zajednice tražiti da ostavi "sve opcije otvorene" u borbi za zbacivanje venecuelanskog socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura.

"Današnji događaji su me obavezali da donesem odluku: da zvanično predložim međunarodnoj zajednici da ostavimo otvorenim sve opcije za oslobođenje ove zemlje koja se bori i nastaviće da se bori", naveo je Gvaido sinoć na Tviteru.

Gvaidov poziv uslijedio je poslije turbulentnog dana tokom kojeg su bezbjednosne snage Venecuele pružile snažan otpor demonstantima koji su pokušali da obezbijede ulazak humanitarne pomoći u zemlju iz Kolumbije i Brazila. U sukobima su poginule najmanje dvije osobe, a 300 ljudi je povrijeđeno.

Gvaida, koji se tokom demonstracija 23. januara proglasio za privremenog predsjednika zemlje, priznale su SAD i oko 50 drugih država.

On je sinoć izjavio i da će se u ponedjeljak sresti s potpredsjednikom SAD Majkom Pensom, na sastanku ministara spoljnih poslova članica Lima grupe, koja okuplja uglavnom konzervativne države Latinske Amerike.

Hitan sastanak šefova diplomatija Lima grupe sazvan je zbog krize u Venecueli i biće održan u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije.

Obraćajući se iz kolumbijskog pograničnog grada Kukuta, u prisustvu kolumbijskog predsjednika Ivana Dukea, Gvaido je rekao i da neće odustati od borbe za ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu, ali nije pozvao pristalice da nastave da rizikuju živote i da pokušaju još jedan proboj barikada koje je postavila Madurova vlada.

Preporučujemo za Vas