Mogu ali neće

Iran može napraviti nuklearno oružje, ali neće to učiniti

Istaknuti iranski poslanik javno progovorio o mogućnosti da Iran proizevde nuklearno oružje
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2012. 14:40h

Iranski poslanik Golamreza Mesbahi Mighadam, je rekao da ira vrlo lako može da proizede obagaćeni uran, koji se koristi za izradu atomske bombe, ali da to neće učiniti jer Teheran ne odi takvu politiku.

"Iran ima naučne i tehnološke mogućnosti potrebne za proizvodnju nuklearnog oružja, ali nikada neće krenuti tim putem", rekao je Moghadam.

Moghadam je parlamentarni poslanik, a ne vladin zvaničnik i njegova gledišta ne predstavljaju politiku iranske vlade, prenosi AP.

Ovo je prvi put da istaknuti iranski političar izjavi u javnosti da Iran ima tehnološke mogućnosti da proizvede nuklearno oružje.

SAD i njeni saveznici optužuju Iran da koristi svoj civilni nuklearni program kao pokriće za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran negira ove optužbe, kazujući da koristi svoj program u mirnodopske svrhe.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei je više puta ponovio da njegova država ne želi nuklearno oružje, kazavši da je posjedovanje takvog oružja grijeh i "nepotrebno, štetno i opasno".

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da ako Iran jednog dana odluči da napravi nuklearno oružje, onda će to uraditi otvoreno i neće se nikoga bojati

Preporučujemo za Vas