Kolumbija nemoćna: Djeca rađaju djecu

Umjesto da se igra, ova 10-godišnjakinja sada mora da brine o bebi. To nije prvi takav slučaj u Kolumbiji...
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2012. 08:58h

10-godišnja djevojčica iz Kolumbije, član plemena Wayuu, rodila je carskim rezom u u 39. sedmici trudnoće. Uprkos komplikovanom i osjetljivom slučaju trudnoće, rodila je zdravu djevojčicu i obje će, pošto su slabe, ostati u bolnici nekoliko dana.

Umjesto da se igra, ova 10-godišnjakinja sada mora da brine o bebi. To nije prvi takav slučaj u Kolumbiji, gdje Wayuu pleme ima određenu autonomiju koju mu osigurava kolumbijski ustav, pa je država nemoćna u kažnjavanju oca koji je upražnjavao seks sa maloljetnicom.

"Imali smo nekoliko ovakvih slučajeva sa djevojčicama iz tog plemena", kaže dr Efrain Pačeko Kasadijego.

Daily Mail podsjeća na još grozniji slučaj Peruanke Line Medine, koja sada ima 84 godine, a koja je rodila kada joj je bilo pet godina. Njen slučaj je razuvjerio ljekare koji su sumnjali da tako mlade djevojčice uopšte mogu da rode. Ljekari su bili uvjereni da Medina ima tumor, međutim, nakon pregleda, utvrdili su da je djevojčica u sedmom mjesecu trudnoće.

Lina Medina je rodila sa samo pet godina

Medina je rodila sina teškog 2,7 kg, koj je odrastao vjerujući da je je Medina njegova starija sestra. Istinu da je ona zapravo njegova majka je saznao kad mu je bilo 10 godina. Umro je kada mu je bilo 40 godina, od bolesti koštane srži. Njegov otac je uhapšen, ali nije kažnjen, jer nije bilo dokaza protiv njega.

Galerija

Bonus video: