Preminuo predsjednik Malavija, ali će ga malo ko oplakivati

Veliki broj Malavljana Mutariku lično krivi za ekonomske probleme, koji su rezultat prošlogodišnjeg diplomatskog spora sa bivšom kolonijalnom silom – Velikom Britanijom
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 20:09h

Predsjednik Malavija Bingu va Mutarika preminuo je nakon srčanog udara, javili su juče medicinski i vladini izvori. Međutim, mali broj Malavljana će oplakivati Mutariku, koji će ostati prije upamćen kao staromodni afrički autokrata koji je izabrao katastrofalnu borbu sa stranim donatorima i naredio obračun sa učesnicima antivladinih demonstracija u kojima je ubijeno 20 osoba.

Mutarika (78) je u četvrtak hitno odveden u jednu bonicu u Lilongu nakon što je pretrpio srčani udar, ali je preminuo po dolasku, kazali su izvori agenciji Rojters.

Bolnički izvori su kazali da je bivši ekonomista Svjetske banke prebačen u Južnu Afriku jer je energetska kriza u državi od 13 miliona stanovnika bila toliko velika da državna bolnica u Lilnogveu nije bila u stanju da sprovede odgovarajuću obdukciju ili čak njegovo tijelo drži u hladnjači.

Veliki broj Malavljana Mutariku lično krivi za ekonomske probleme, koji su rezultat prošlogodišnjeg diplomatskog spora sa bivšom kolonijalnom silom – Velikom Britanijom.

„Znamo da je preminuo i, nažalost, preminuo je u jednoj lokalnoj, siromašnoj bolnici o kojoj nikada nije vodio brigu – u njoj nije bilo ljekova, nije bilo struje“, kazao je Čimvemve Piri, biznismen iz Lilonge dok je čekao u redu za gorivo na jednoj pumpi.

Kada se u prijestonici u četvrtak pročulo da je samozvani „glavni ekonomista“ umro, bilo je čak i slavlja među onima koji su kritikovali njegovu ulogu u „Toplom srcu Afrike“.

„Tek treba da vidim nekog ko će proliti suzu zbog Bingua“, kazao je biznismen Martin Mlenga. „Izvinite što ovo kažem, ali svi smo željeli da on umre“.

Prema ustavu, potpredsjednica Džojs Banda trebalo bi da preuzme funkciju šefa države, premda glatka tranzicija nije sigurna jer je Banda 2010. izbačena iz Mutarikine vladajuće partije DPP nakon spora oko nasljednika.

Mutarika je za de facto nasljednika izabrao ministra inostranih poslova, svog brata Pitera.

Dobra vremena okončao spor sa Britanijom

SAD su zatražile da Banda, ugledna aktivistkinja za prava žena, što prije položi zakletvu.

Mutarika je došao na vlast 2004. i predvodio sedmogodišnji bum – potpomognut povoljnom klimom i pomoći iz inostranstva - koji je Malavi pretvorio u jednu od najbrže rastućih ekonomija u svijetu.

„Dobra vremena“ okončana su prošle godine nakon spora sa Britanijom, najvećim dobročiniteljem Malavija, koji je doveo do protjerivanja diplomata i zamrzavanja miliona dolara pomoći.

Uzrok spora je procurela depeša u kojoj je Mutarika okarakterisan kao „autokrata“ i „netolerantan prema kritikama“

Uzrok spora je procurela depeša u kojoj je Mutarika okarakterisan kao „autokrata“ i „netolerantan prema kritikama“.

Zmrzavanje pomoći samo je pogoršalo već postojeću nestašicu dolara, spriječen je uvoz goriva, hrane i ljekova, što je dovelo do pada vrijednosti lokalne valute kvače u odnosu na dolar.

U julu 2010. pogoršalo se ekonomsko stanje i diplomatska izolacija Malavija, kada su SAD odustale od 350 miliona dolara vrijedne restauracije oronule energetske mreže nakon što je policija usmrtila 20 ljudi prilikom gušenja talasa antivladinih protesta.

Uzvrativši u karakterističnom ratobornom stilu, Mutarika je prošlog mjeseca od svojih pristalica zatražio da se „umiješaju i odbrane njihovog oca, umjesto što stoje sa strane i gledaju kako trpi s*anje od donatora i grupa za ljudska prava“.

Galerija

Bonus video: