skupo kritizerstvo

Marinac kritikovao Obamu na Fejsbuku, prijeti mu otkaz

Američki marinac na Fejsbuku iznio kritike na Obamin račun i rekao da ne bi hapsio drugove marince
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 10:01h

Jednom američkom marincu prijeti otpuštanje zbog kritike predsjednika SAD Baraka Obame na Fejsbuku, ali je u njegovu odbranu ustao tim advokata i kongresmeni koji smatraju da se na taj način krši sloboda govora zagarantovana američkim Ustavom.

Narednik Geri Stajn (26), koji je osam godina u američkoj vojsci, na Fejsbuku je napravio stranicu Pokret čajanka pri Oružanim snagama, što podsjeća na sličan naziv konzervativnog krila Republikanske partije.

Stajn je, između ostalog, na toj stranici iznio stav da neće izvršiti, kako je rekao, nezakonite naredbe predsednika Obame o pritvaranju američkih vojnika, kao u slučaju paljenja knjiga Kurana u Avganistanu.

Vojne vlasti su nakon toga odlučile da pokrenu postupak otpuštanja Stajna iz oružanih snaga i on je prebačen iz regrutnog odsjeka iz San Dijega, gdje je radio, na drugo radno mesto, bez pristupa kompjuteru.

Stajnovi advokati i Američka unija za građanske slobode tvrde da on ima pravo da iznese svoje mišljenje i da je zaštićen Prvim amandmanom američkog Ustava.

"Vojska je možda drugačija od svijeta civila, ali nije izuzeta od Prvog amandmana, koji garantuje slobodu govora. On nije ugrozio disciplinu i poredak u vojsci, već to čini upravo vojska gonjenjem dobrog marinca jer je iznio svoje mišljenje", smatra direktor Američke unije za građanske slobode iz San Dijega Dejvid Loj.

Podršku su mu pružili i republikanski kongresmeni Dankan Hanter i Darel Isa iz Kalifornije. "On ne bi trebalo da bude otpušten iz vojske zbog iznošenja stava koji dijeli većina marinaca", naveo je Hanter, koji je i sam bivši marinac, u pismu Stajnovom pretpostavljenom.

Američka vojska od završetka Građanskog rata u 19. vijeku, zabranjuje svojim pripadnicima učešće u političkom životu, što uključuje i zabranu kritikovanja predsjednika SAD, koji je istovremeno i vrhovni komandant vojske.

Galerija