Transseksualka Džena Talakova će učestvovati na izboru za mis

"Ona je žena i zaslužuje da bude tretirana kao svaka druga žena. S kakvim je genitalijama rođena (pa čak i kakve genitalije ima danas) potpuno je nevažno"
154 pregleda 0 komentar(a)
Džena Talackova, Foto: AFP
Džena Talackova, Foto: AFP
Ažurirano: 05.04.2012. 10:24h

Kanadski organizatori izbora ljepote Miss Universe dozvolili su transseksualnoj takmičarki Dženi Talakovoj iz Vankuvera da ipak učestvuje u ovogodišnjem izboru.

Ovaj presedan će sigurno iz korijena promijeniti dosadašnje takmičenje, ali i uopšte dosad uvriježeni pojam ženske ljepote. Primjer hrabre ljepotice iz Kanade, koja je prvo diskvalifikovana, velik je korak prema priznavanju prava osoba koje su se podvrgnule promjeni pola.

Odluku o diskvalifikaciji 23-godišnje transseksualke promijenila je i centrala organizacije Miss Universe u Njujorku.

"Organizacija Miss Universe će dozvoliti Dženi Talakovoj da se takmiči na izboru za Miss Universe Kanade 2012. ako zadovoljava kanadske pravne uslove za priznanje pola i standarde ustanovljene na drugim međunarodnim takmičenjima”, navodi se u saopštenju objavljenom na službenim stranicama organizacije od prije nekoliko dana, gdje se ne navodi o kojim je uslovima konkretno riječ. Nije definisano ni čija je odgovornost ako ih ne zadovolji.

Dženin advokat se zauzela i kod vlasnika licence Miss Universe, milijardera Donalda Trampa. Poništenje odluke o njenom izbacivanju sa takmičenja uslijedilo je i nakon peticije koju je potpisalo 40.000 građana, koji su tražili promjenu odluke organizatora.

Legalna žena - Džena pokazuje pasoš koji dokazuje da je ona zaista žena

Peticija u kojoj se navodi da je odluka o izbacivanju "diskriminišuća, nepravdna i prije svega odvratna", poslata je na adrese kanadskog izbora Miss Universe, na adresu Donalda Trampa.

"Ona je žena i zaslužuje da bude tretirana kao svaka druga žena. S kakvim je genitalijama rođena (pa čak i kakve genitalije ima danas) potpuno je nevažno", navodi se u peticiji.

Džena Talakova se takmičila i 2010. godine na Tajlandu na Miss International Queen, na izboru ljepote za transseksualne žene, i tada je izjavila da je znala da je djevojčica kad su joj bile samo četiri godine. tada je kazala da je hormonsku terapiju počela da uzima već sa 14 godina, a kad joj je bilo 19, podvrgla se operaciji promjene pola.

Bonus video: