Fabrika u SAD izgorjela do temelja i srušila se

Nekoliko je ulica zatvoreno za prolaz, ali nije bilo potrebe za evakuacijom građana
0 komentar(a)
Filadelfija požar, Foto: Screenshot (Youtube)
Filadelfija požar, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 19.05.2018. 15:43h

U američkom gradu Filadelfiji u petak veče je planuo požar u zatvorenoj fabrici Steel Heddle Manufacturing Company, piše CBS u tom gradu.

Fabrika je bila dio kompleksa koji je do 1983. godine proizvodio dodatne dijelove (poput dugmadi i kopči) za fabrike odjeće. Zatvorena je prije 35 godina i proglašena zaštićenim istorijskim objektom, piše hrvatski Indeks.

"Većina vatrogasaca u Filadelfiji je na terenu i pomaže u saniranju požarišta", kazao je načelnik gradskih vatrogasaca Adam Til.

Na snimcima je zgrada od cigle, površine 332.000 kvadratnih metara. Zid zgrade se urušio na ulicu, a dok je padao, za sobom je povukao i strujne kablove sa banderama. Debeli oblak dima vidi se kilometrima.

Skladište velikog kompleksa do temelja se urušilo, a Til dodaje kako je trebalo gotovo tri i po sata da se požar prvo stavi u kontrolu zbog jakog vjetra.

Sjeveroistočni vjetar onemogućio je pravovremenu kontrolu nad požarom pa je on zahvatio i okolne zgrade. Dodatni požari su, srećom, vrlo brzo pogašeni.

"Bilo je trenutaka u kojima smo se pitali kad ćemo uspjeti zaustaviti vatrenu stihiju", kazao je načelnik vatrogasaca.

Nekoliko je ulica zatvoreno za prolaz, no nije bilo potrebe za evakuacijom građana. Na terenu je cijele noći bilo više od 200 vatrogasaca i medicinsko osoblje.

Požar je još uvijek aktivan na nekim djelovima i očekuje se kako će se sa požarišta dimiti još tokom dana. Vazdušna jedinica policije koristi infracrvenu kameru na svom helikopteru kako bi pronašla mjesta na kojima još uvijek tinja vatra.

Bonus video: