Iranske žene nindže uzvratile udarac

Iranske vlasti zabranile rad Rojtersovom birou u Teheranu nakon što su u naslovu jednog njihovog priloga iranske žene nindže opisane kao ubice
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 19:41h

Zvaničnici u Teheranu zabranili su rad tamošnjem birou međunarodne novinske agencije Rojters nakon što su u naslovu jednog njihovog priloga iranske žene nindže opisane kao ubice.

Iransko ministarstvo kulture takođe je tražilo od Rojtersovog 11-članog osoblja u Teheranu da predaju svoje akreditacije i prestanu da rade za agenciju, prenio je „Gardijan”.

Priznavši svoju grešku, Rojters je objavio da je naslov „Hiljade žena nindži obučavaju se za iranske ubice“ promijenjen tako da glasi „Hiljade žena nindži se obučavaju u Iranu“.

„Priznajemo da se desila greška i smatramo da je to veoma ozbiljna stvar. Greška je odmah ispravljena, istog dana kad smo je primijetili“, kazao je Rojtersov glavni urednik Stiven J. Adler.

„Osim toga, sproveli smo unutrašnju istragu i preduzeli odgovarajuće korake kako bismo spriječili da se tako nešto ponovi“, dodao je. „Rojters uvijek stremi najvišim standardima u novinarstvu i naša politika podrazumijeva da pošteno priznamo greške i da ih ispravljamo čim se dese“.

Lokalne agencije su javile da su se žalile žene nindže čije su aktivnosti prikazane u jednom Rojtersovom prilogu.

„Grupa Iranki, polaznica obuke borilačkih vještina, podnijele su tužbu protiv britanske agencije Rojters jer ih je nazvala ubicama“, objavila je na svom sajtu Press TV, iranska televizija sa programom na engleskom jeziku.

Jedna od polaznica, Hatereh Džalilzadeh, izjavila je za Press TV: „Gospođa iz Rojtersa mi je postavila samo jedno pitanje na koje je odgovor bio očigledan. Smatram da bi svako, bilo gdje u svijetu branio svoju zemlju ukoliko bi bila napadnuta... ali je ona izvrnula moje riječi kako bi nas predstavila u lošem svjetlu i u naslovu svoje priče nas opisala kao ubice“.

Govoreći za državnu novinsku agenciju Irna, Mohamed Džavad Akadžari, predstavnik ministarstva za inostrane medije, kazao je da je sprovedena istraga. „Pošto smo informisani o pristrasnim mjerama video odjeljenja Rojtersa, a s obzirom na zakonsku akciju koju su preduzele iranske sportistkinje, ministarstvo je odlučilo da suspenduje sve aktivnosti ove novinske agencije dok se ne sprovede temeljna istraga“, kazao je za Press TV.

Međutim, kako je naveo „Gardijan”, neki nezavisni posmatrači smatraju da su iranski zvaničnici ljuti na Rojters zbog izvještavanja o uticaju zapadnih sankcija na iransku ekonomiju posljednjih mjeseci i zbog nekoliko izvještaja o parlamentarnim izborima u martu.

Rojters je bio jedna od nekolicine zapadnih agencija kojoj je bilo dozvoljeno da radi u Iranu, mada uz intenzivne restrikcije, poput zabrane izvještavanja sa opozicionih protesta. S obzirom na nedostatak zapadnih novinara u Teheranu, Rojtersovo izvještavanje je bilo od ključnog značaja za informisanje Zapada o situaciji u Iranu.

Iran je, uz Izrael i Eritreju, zemlja koja ima najviše novinara u zatvoru – najmanje 42 novinara su trenutno iza rešetaka.

Galerija

Bonus video: