SAD: Loše se ponašali prema njemu pa ih postrojio i zapucao

Goh je bio povezan sa korejsko-američkom hrišćanskom zajednicom, a napad je, kako se smatra, izveo samostalno, koristeći pištolj
0 komentar(a)
Oukland, Foto: AP
Oukland, Foto: AP
Ažurirano: 03.04.2012. 19:50h

Mete bivšeg studenta osumnjičenog da je otvorio vatru na mali hrišćanski koledž u Kaliforniji, usmrtivši sedam osoba i ranivši tri, bili su direktorka škole i bivše kolege iz grupe za koje je smatrao da su se prema njemu loše ophodili, prenio je Rojters.

Šef oklandske policije Hauard Džordan kazao je na konferenciji za novinare da je osumnjičeni One Goh (43), koji je izbačen sa Univerziteta Oikos, sarađivao sa policijom nakon privođenja, ali da se „nije naročito kajao“.

„Znamo da je ovdje došao sa namjerom da pronađe direktorku, ali ona nije bila tu“, kazao je Džordan. „Onda je prošao kroz zgradu nasumično pucajući.“

Tri povrijeđene osobe su puštene iz bolnice tokom dana.

Džordan je kazao da je ubijeno šest žena i jedan muškarac između 21 i 40 godina. Žrtve, sekretarica i šestoro studenata, bili su iz Koreje, Nigerije, Nepala i Filipina.

Napadač, Amerikanac korejskog porijekla, izbačen je sa koledža prije dva mjeseca zbog „problema sa ponašanjem i kontrolom bijesa“, ali on nije svjestan nijednog konkretnog incidenta zbog koga je izbačen.

„Saznali smo da je osumnjičeni bio nezadovoljan upravom škole“, kazao je Džordan. „Takođe ga je uznemiravalo što su se studenti, u vrijeme kada je on pohađao nastavu, loše ponašali prema njemu i nisu ga poštovali. Saznali smo da je on bio veoma haotičan, proračunat i odlučan gospodin koji je u školu došao sa namjerom da ubija ljude.“

Očevici su ispričali da se Goh ujutru pojavio u školi, prošao recepciju i otvorio vatru. Onda je ušao u jednu učionicu i rekao bivšim kolegama iz grupe da se poređaju i da će da ih pobije.

Pol Sing, brat ranjene Devinder Kaur (19), kazao je Rojtersu da je napadač upao u njenu učionicu i naredio studentima da se postroje uza zid.

„Stanite u red, pobiću vas“, navodno je povikao. Sing je kazao da mu je sestra ispričala da su u početku mislili da se šali.

Muž Dejšan Jangzom (28) koja je bila u susjednoj učionici ispričao je kako je ona instinktivno zaključala vrata učionice i ugasila svijetlo. Napadač je onda došao, lupao na vrata, ispalio nekoliko hitaca u vrata i otišao.

Napad u Oikosu je najsmrtonosniji pucački pohod u nekom američkom koledžu, otkako je u aprilu 2007. jedan student ubio 32 osobe na Univerzitetu Virdžinija tek.

Bonus video: