Britanski vice-admiral: Ne žalim zbog potapanja "Belgrana"

Britanski vice-admiral Ser Tim Mek Klement je na 30-godišnjicu sukoba sa Argentinom rekao da bi opet potopio "Belgrano".
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 17:34h

Na obilježavanje 30-godišnjice Folklandskog rat, britanski vice-admiral ser Tim Mek Klement prvi put je progovorio o potapanju argentinskog broda "Belgrano" od strane britanske podmornice "Osvajač" kada je stradalo 323 argentinska mornara.

Mek Klement je za britanski Telegraf rekao da je potapanje bilo neophodno radi sprječavanja manevrisanja argentinske ratne flote. "Nikada nisam sumnjao da je potapanje Belgrana bila ispravna odluka" rekao je Mek Klement. On je dodao da argentinska ratna flota nikad nije izašla iz luke nakon tog događaja.

"Kada mi je kapetan rekao da je dobio signal da potopi "Belgrano", osjetio sam olakšanje, ugrožavao je naše brodove." dodao je vice-admiral u penziji. Nakon prvog ispaljenog torpeda nakon drugog svjetskog rata koji je pogodio argentinski brod, svi u podmornici su se radovali jer su kako kaže Mek Klement "odradlili posao kako treba."

"Kad neko započne rat, i druga strana, u ovom slučaju Britanija, odluči da krene u sukob, najbolje što možete uraditi je krenuti na njih svom snagom" zaključio je Mek Klement, dodajući da je "tada protivniku najbolja opcija predaja."

Kameron: Invazija je bila greška

Britanski premijer, Dejvid Kameron, izjavio je da je invazija Argentine na ostrva bila greška, te da je za cilj imala da ostrvljane liši njihove slobode i prava.

"Prije 30 godina Folklandska ostrva pretrpjela su akt agresije koji je ima za cilj narušavanje njihove slobode i načina života, " rekao je Kameron.

Britanski premijer tvrdi da je Britanija i dalje odlučna da omogući stanovnicima ostrva da sami odlučuju o svojoj sudbini.

Galerija

Bonus video: