Rusija: Spašeno 675 ribara sa sante leda

Pojava odvajanja leda na kojem se nalaze stotine ribara nisu rijetkost u Rusiji, kada u proljeće čitava ribarska sela izađu na ledene sante
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 15:19h

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je danas izvelo akciju spašavanja 675 ribara koji su ostali na santi leda koja se otkinula od obale na Sahalinskim ostrvima u Ohotskom moru i zaplovili prema pučini.

U akciji spasavanja učestvovali su brodovi i helikopteri Ministarstva i obalske straže, a vazdušnim putem evakuisano je 360 ljudi, prenijeli su mediji.

Pojava odvajanja leda na kojem se nalaze stotine ribara nisu rijetkost u Rusiji, kada u proljeće čitava ribarska sela izađu na ledene sante, kao što se dogodilo 15. marta kada je 2.000 ribolovaca ostalo zarobljeno na santama koje su se odvojile na ušću rijeke Bejsug u Azovsko more.

Prvi slučaj ove sezone dogodio se u novembru kada je više od 150 ribolovaca plutalo na santama leda na reci Kami u Tatarstanu.

Ruski ribolovci često koriste i automobile za prelazak i vožnju po ledu, a u februaru se desilo da su četvorica ribolovaca propali u automobilu kroz led Iriklinskog jezera, a dvojica koji su sjedjeli napred uspjeli su da se spasu.

Bonus video: