Kod Filipina kruzer sa 600 putnika pluta nakon požara

Na brodu, koji trenutno pluta južno od Filipina, nalazi se 590 putnika i 411 članova posade. Petoro povrijeđenih su zaposleni na brodu
0 komentar(a)
Azamara Quest, Foto: Globalnation.inquirer.net
Azamara Quest, Foto: Globalnation.inquirer.net
Ažurirano: 31.03.2012. 09:55h

Pet osoba povrijeđeno je u požaru koji je u petak uveče izbio na brodu za krstarenje sa 1.000 putnika i članova posade u vodama južno od Filipina, saopštila je tamošnja obalska straža.

Požar na brodu "Azamara kvest" (Quest) koji je onesposobio motore izbio je dan nakon što je brod isplovio iz Manile za Sandakan u Maleziji i odmah je ugašen, kazao je portparol obalske straže Alger Rikafrente.

Na brodu, koji trenutno pluta južno od Filipina, nalazi se 590 putnika i 411 članova posade. Petoro povrijeđenih su zaposleni na brodu.

Vlasnik broda, kompanija Azamara klab kruziz (Club Cruises), navela je u saopštenju da nijedan putnik nije povrijeđen u požaru, koji je izbio u jednoj od prostorija sa motorima.

Azamara klab kruziz je ogranak kompanije Rojal Karibian kruziz (Royal Caribbean Cruises) koja je ove godine zabilježila više nesreća, uključujući prevrtanje broda "Kosta Konkordija"

Očekuje se da će dva broda filipinske obalske straže i jedan patrolni čamac stići do broda do kraja dana, kazao je Rikafrente.

Brod se nalazio oko 139 kilometara jugozapadno od Filipina u trenutku kada je obalska straža dobila izvještaj o požaru od lokalnog trajekta.

Nije bilo direktnog kontakta sa posadom broda, kazao je Rikafrente i dodao da će obalska straža istražiti zašto filipinske vlasti nisu primile poziv u pomoć tokom požara.

U saopštenju kompanije Azamara klab kruziz navodi se da brod radi na rezervni pogon u "mirnim vodama" nedaleko od indonežanskog ostrva Borneo.

Inženjeri su uspjeli da stave u pogon jedan od brodskih motora, tako da na brodu radi klimatizacija, ima vode i struje za hlađenje i pripremu hrane, navodi se u saopštenju i dodaje da je proces popravke broda u toku.

Ostatak putovanje je otkazan. Brod je u ponedjeljak krenuo iz Hongkonga na 17-dnevno krstarenje. Brod je trebalo da pauzira u Manili i Sandakanu i u nekoliko luka u Indoneziji i da 12. aprila stigne u Singapur.

Azamara klab kruziz je ogranak kompanije Rojal Karibian kruziz (Royal Caribbean Cruises) koja je ove godine zabilježila više nesreća, uključujući prevrtanje broda "Kosta Konkordija" kod italijanske obale u januaru u kojem je poginulo 32 ljudi.

Bonus video: