PROGLAŠENA DVODNEVNA ŽALOST

Pad aviona na Kubi preživjele tri žene, više od 100 mrtvih

Najgora kubanska avionska nesreća dogodila se 1989. godine, kada je u padu putničkog aviona blizu Havane poginulo 126 ljudi
108 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2018. 07:12h

Kuba je zbog najveće avionske nesreće u toj zemlji u posljednjih 30 godina, proglasila dvodnevnu žalost, 19. i 20. maja.

U padu aviona iznad poginulo je više od 100 osoba, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Nesreća se dogodila ubrzo nakon polijetanja aviona Boing 737 koji se sa 105 putnika, uključujući i petoro djece, i devet članova posade, srušio blizu naseljenog područja, a državne vlasti i mediji saopštili su da je troje putnika, sve žene, preživjelo pad aviona i da su primljene u bolnicu, ali u kritičnom stanju.

Avion, koji je iznajmila kubanska kompanija "Kubana de avijasion", letio je iz Havane ka mjestu Olgin (Holguin) na istoku Kube.

Argentinska i meksička vlada su saopštile da je među poginulima dvoje argentinskih građana i neodređeni broj Meksikanaca.

Kubanski predsjednik Migel Dijas-Kanel, koji je došao na mjesto nesreće, je rekao da je to velika nesreća te da vlasti istražuju uzroke i rade na identifikovanju tijela.

Meksičke vlasti objavile su avion (Boing 737-201) napravljen 1979. godine i da ga kubanska vazduhoplovna kompanija "Kubana de avijasion" iznajmljuje od male meksičke kompanije Damojh.

Meksiko je najavio da će poslati tim istražitelja iz Generalnog direktorata civilnog vazduhoplovstva, uz napomenu da istrage većine avionskih nesreća traju mjesecima.

Posljednja avionska nesreća u Kubi bila je prošle godine, kada su na vojnom letu svi poginuli, a prije toga, 2010. nad kadase nad centralnom Kubom srušio komercijalni avion "Aero Karibi" i kada je stradalo svih 68 osoba u avionu.

Najgora kubanska avionska nesreća dogodila se 1989. godine, kada je u padu putničkog aviona blizu Havane poginulo 126 ljudi.

Galerija

Preporučujemo za Vas