Stručnjaci SAD i Rusije da razgovaraju o raketnom štitu

SAD insistiraju na neophodnosti stvaranja raketnog štita zbog prijetnje Irana nukleranim oružjem, ali je Moskva zbog toga izrazila zabrinutost, ocjenjujući da takvi planovi predstavljaju opasnost za Rusiju
0 komentar(a)
Rose Gottemoeller, Foto: Beta/AP
Rose Gottemoeller, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.03.2012. 16:41h

Stručnjaci Rusije i SAD treba da razgovaraju o tehničkim pitanjima vezanim za stvaranje raketnog štita koje je predložio NATO, što je uzrokovalo zahlađenje odnosa Moskve i Vašingtona, izjavila je danas pomoćnica američkog državnog sekretara Rouz Gotemeler (Rose Gottemoeller).

SAD insistiraju na neophodnosti stvaranja raketnog štita zbog prijetnje Irana nukleranim oružjem, ali je Moskva zbog toga izrazila zabrinutost, ocjenjujući da takvi planovi predstavljaju opasnost za Rusiju.

"Što više o tome razgovaraju stručnjaci, Rusija će imati jasnije pretpostavke i njeno povjerenje će biti veće o tome šta on (raketni štit) može ili ne može da učini", rekla je Gotemelerova tokom posjete Moskvi.

Tokom Samita o nuklearnoj bezbjednosti održanim ove nedjelje u Seulu, američki predsjednik Barak Obama je svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu rekao da će, ukoliko bude ponovo izabran za predsjednika SAD u novembru, više prostora biti dato pregovorima Rusije i Vašingtona o raketnom štitu.

Obama je kasnije izjavio da će do kraja godine raditi na tehničkim pitanjima o raketnom šitu, koji su predmet razmirica Vašingtona i Moskve, i da nije iznenađujuće što dogovor nije mogao biti brzo postignut.

Komentarišući Obamine riječi tokom Samita, Gotemelerova je rekla da američki predsjednik tada nije govorio ni o kakvim tajnim dogovorima, već samo o aktuelnim političkim prilikama.

Ona je izrazila nadu da će između Rusije i SAD biti postignut dogovor o raketnom štitu.

"Ne treba da zaboravimo da je u nacionalnom interesu SAD, a verujemo i Rusije, da započenmo saradnju", rekla je ona.

Bonus video: