Jošiko Noda: Japan neće ukinuti smrtnu kaznu

Trojica osuđenika obješeni su po nalogu ministra pravde, koji je saopštio da postupa u skladu s javnim mnjenjem
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 14:01h

Japanski premijer Jošihiko Noda rekao je da se protivi ukidanju smrtne kazne, dan nakon što su u Japanu pogubljena trojica višestrukih ubica.

"Nema promjene naše politike, nećemo ukinuti smrtnu kaznu. Procijenili smo da bi bilo teško odmah ukinuti smrtnu kaznu, s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj broj nasilnih zločina ne opada, a prestupi se nastavljaju", rekao je Noda na konferenciji za novinare, javila je agencija Frans pres.

Trojica osuđenika obješeni su po nalogu ministra pravde, koji je saopštio da postupa u skladu s javnim mnjenjem, koje velikom većinom podržava smrtnu kaznu. Ovo su bile prve egzekucije u Japanu nakon 20 mjeseci, a Noda je podržao ovu odluku, ističući da se za sistem izvršenja smrtnih kazni zalaže 85 odsto Japanaca. Japan je, pored SAD, jedina vodeća industrijski razvijena zemlja u kojoj se izvršava smrtna kazna. U godišnjem izvještaju, koji je prije tri dana objavio Amnesti internešenel, navodi se da je 2011. broj izvršenih smrtnih kazni bio za 30 odsto veći nego 2010. godine. Najviše ljudi prošle godine je pogubljeno u Kini, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Iraku, a iza njih slijede SAD i Jemen.

Bonus video: