Sirija: Asadov režim opet bombarduje Homs

Najmanje 15 minobacačkih granata je palo na kvartove u Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu, gdje vladine snage pokušavaju savladati preostali otpor
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 10:51h

Sirijska vojska je bombardovala kvartove u Homsu gdje su pobunjenici još ukopani i pojačava napade na pokrajinu Idleb gdje pali kuće, saopštio je Sirijski opservatorijum za ljudska prava (OSDH).

Represija se nastavlja premda je predsjednik Bašar al-Asad prihvatio plan međunarodnog posrednika Kofija Anana za izlazak iz krize.

No, Asad je uspjeh plana uslovljavao "prekidom nasilja" za koje optužuje "terorističke grupe".

Najmanje 15 minobacačkih granata je palo na kvartove Bab Tadmor, Bustan al-Divan, Hamidiju i Safsafe u Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu, gdje vladine snage pokušavaju savladati preostali otpor.

Represija se nastavlja premda je Asad prihvatio Ananov plan za izlazak iz krize

U pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu zemlje, vladine snage su povele operaciju blizu Marat al-Nomana, gdje su vršile pretres i zapalile četiri kuće, dodaje ta nevladina organizacija.

Vojska i pobunjenici sukobili su se pred zoru u Harasti i Erbinu, desetak kilometara od Damaska, nakon napada pobunjenika koji su raketirali policijsku stanicu, saopšteno je iz OSDH-a.

Pored toga, izbili su žestoki sukobi u pokrajini Hami, u središnjem dijelu zemlje, i u Deir Ezoru, na istoku, javili su Mjesni koordinacioni odbori koji organizuju pobunu na terenu.

Od početka narodne pobune 15. marta 2011. godine u Siriji je izginulo gotovo 10.000 ljudi, većinom civila, prema podacima OSDH-a.

Pobuna se s vremenom militarizovala, a pobunjenici u čijim su redovima mahom vojni dezerteri, tvrde kako žele da obrane svoje gradove i civile, budući da međunarodna zajednica nije kadra da zaustavi nasilje koje sprovodi Asadov režim. Sirijska vlast tvrdi da nije riječ o pobuni, već o terorizmu.

Galerija

Bonus video: