Troje poginulih u napadu američke bespilotne letjelice u Pakistanu

Napad bi mogao da zakomplikuje američke napore da ubijedi Pakistan da otvori granice za snabdijevanje Nato trupa u Avganistanu
0 komentar(a)
Pakistan raketiranje, Foto: Newspakistan.pk
Pakistan raketiranje, Foto: Newspakistan.pk
Ažurirano: 30.03.2012. 07:16h

Tri osobe poginule su kada su iz američke bespilotne letjelice ispaljene dvije rakete na jednu kuću na sjeverozapadu Pakistana, navode izvori iz pakistanske obavještajne službe.

Cilj napada bila je kuća Miran Šahu u plemenskoj oblasti Sjeverni Vaziristan, uporištu talibana i Al-Kaide, navode pakistanski obavještajni zvaničnici.

U napadu je, kako se navodi, ubijeno troje, a ranjeno četvoro ekstremista. Među njima ima i stranaca, a napad se dogodio dok su spavali.

Procjenjuje se da bi taj napad mogao da zakomplikuje američke napore da ubijedi Pakistan da ponovo otvori svoje granice za snabdijevanje Nato trupa u Avganistanu.

Granice su zatvorene u novembru 2011. u znak odmazde zbog američkih vazdušnih napada u kojima su ubijena 24 pakistanska vojnika.

Pakistanski parlament trenutno raspravlja o revidiranom dokumentu o saradnji sa SAD, a Vašington se nada da će on uključiti i otvaranje granica. Ipak, ključni zahtjev je da SAD prekinu sa napadima bespilotnim letjelicama, pošto u njima, kako se vjeruje, većinom stradaju civili, što SAD demantuju.

Američki zvaničnici rijetko javno govore o programu bespilotnih letjelica pod nadzorom Centralne obavještajne agencije (CIA) u Pakistanu.

Nezvanično, taj program ključni je dio američkog rata protiv islamskih ekstremista i doprinio je ubistvu više komandanata talibana i Al Kaide.

Bonus video: