Papu na Trgu revolucije dočekale stotine hiljada ljudi

Papa Benedikt XVI služio je danas, posljednjeg dana posjete Kubi, misu pred više stotina hiljada ljudi na Trgu revolucije u Havani.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 17:22h

Misi su, sjedeći u prvim redovima, prisustovali i predsjednik Kube Raul Kastro i najviši vladini zvaničnici.

Dok su neki Kubanci došli da bi čuli papu i iz religijskih razloga, drugi su svojim prisustvom željeli da daju podršku kubanskim vođama i revoluciji.

Mnogi Kubanci su prethodnih dana zamjerali vlastima što su pozivale narod da prisustvuje misi, nakon 30 godina propovijedanja ateizma, naveo je AP.

Portparol vatikana Federiko Lombardi izjavio je da je papa tokom sastanka sa predsjednikom Raulom Kastrom u utorak veče tražio da vlada Veliki petak proglasi praznikom.

Kuba je proglasila Božić nacionalnim praznikom u čast posjete pape Jovana Pavla II 1998. godine.

Papa i Raul Kastro su razgovarali skoro sat vremena, što je duplo duže od uobičajnog trajanja prijema šefova država kod pape.

Lombardi je rekao da su tema razgovora bila i "humanitarna pitanja", vjerovatno u vezi sa političkim zatvorenicima, ali da ne zna da li su razmatrani pojedinačni slučajevi.

Papina posjeta Kubi je prije svega bila usmjerena na jačanje katoličke crkve u društvu, prije svega u oblasti obrazovanja, zdravstva i medijima, pošto se već šest decenija nalazi na marginama.

Kuba nikada nije zabranila vjeru, ali je protjerala sveštenike i zatvorila vjerske škole kada je Fidel Kastro došao na vlast 1959. godine.

Crkva na Kubi, gdje sada ima oko 10 odsto katolika, nema pristup državnom radiju ni televiziji, ne može da upravlja školama i nema dozvolu da gradi nove crkve.

Tokom mise u utorak u Santjagu de Kuba, papa je pozvao na stvaranje obnovljenog i otvorenog društva i veže slobode za sve Kubance.

"Apelujem da vašoj vjeri date novu snagu... i da se, služeći se oružjem mira, oproštaja i razumijevanja, borite kako biste izgradili obnovljeno i otvoreno društvo, bolje i dostojnije čovjeka, koje bolje odražava dobrotu Boga", rekao je juče papa.

Potpredsjednik Savjeta ministara Kube Marino Muriljo odmah je na to odgovorio da na Kubi neće biti političkih reformi.

Portparol vatikana Lombardi izjavio je da Muriljov komentar nije shvaćen kao odbacivanje njegovog poziva i da papa nije politički lider koji može da mijenja zakone ili političke sisteme.

Bonus video: