Stotine Avganistanki u zatvoru zbog "nemorala"

Šokantno je da se 10 godina poslije svrgavanja talibana, žene i djevojke još uvijek zatvaraju zbog bježanja od porodičnog nasilja ili prisilnih brakova
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 15:04h

Stotine avganistanskih žena nalazi se u zatvorima, gdje su optužene ili osuđenje za krivična djela protiv morala, u koja spadaju bježanje od nasilnih muževa ili roditelja, kao i seksualni odnosi van braka, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV).

U izvještaju objavljenom u Kabulu navodi se da vlada predsjednika Hamida Karzaija koju podržava Zapad nije uspjela da ispuni svoje obaveze po međunarodnim propisima o zaštiti ljudskih prava.

"Šokantno je da su 10 godina poslije svrgavanja talibana, žene i djevojke još zatvorene zbog bježanja od porodičnog nasilja ili prisilnih brakova", rekao je izvršni direktor HRV-a Kenet Rot.

U izvještaju je procijenjeno da je ukupno 400 žena u zatvorima ili djevojaka u maloljetničkim popravnim ustanovama zbog optužbi koje uključuju "bježanje", što po avganistanskom krivičnom zakonu nije krivično djelo, navodi AFP.

Navodi se da su neke djevojke i žene optužene za seksualne odnose van braka, pošto su silovane ili prisiljene na prostituciju.

HRV ističe da sudije često sude na osnovu "priznanja" datih bez advokata ili "potpisanih" bez da su ih optužene, koje su nepismene, pročitale.

Poslije presude, žene su obično suočene sa dugotrajnim kaznama, u nekim slučajevima i dužim od 10 godina.

Frans pres dodaje da u avganistanskom društvu mnoge od anketiranih zatvorenica izjavljuju da strahuju da će ih članovi porodice "štiteći čast" ubiti pošto budu oslobođene.

"Moji roditelji dolaze svake sedmice na dan posjete. Svaki put mi kažu da će platiti zatvorskom osoblju da me predaju njima, a onda će me ubiti", rekla je jedna 17-godišnja zatvorenica, Halida, koja je pobjegla sa momkom za koga su joj roditelji zabranili da se uda.

Uprkos poboljšanju položaja žena, ovog mjeseca Karzai je podržao edikt vrhovne vjerske vlasti, Avganistanskog vijeća ulema, po kom su žene manje vrijedne od muškaraca, navodi francuska novinska agencija.

Bonus video: