Kuba: Uprkos papinom pozivu, neće biti političkih reformi

"U Kubi, ono o čemu raspravljamo jeste da se poboljša naš ekonomski model, koji naš socijalistički sistem čini održivim, za dobrobit svih naših građana", rekao je Muriljo
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 08:13h

Kubanski potpredsjednik Marino Muriljo izjavio je da u Kubi neće biti sprovedene političke reforme, uprkos pozivu pape Benedikta XVI.

"U Kubi, neće biti nikakvih političkih reformi.

U Kubi, ono o čemu raspravljamo jeste da se poboljša naš kubanski ekonomski model, koji naš socijalistički sistem čini održivim, za dobrobit svih naših građana", rekao je Muriljo u utorak, na konferenciji za novinare.

Papa je podržao reforme kubanskog predsjednika Raula Kastra i apelovao na njega da još više i većom brzinom modernizuje Kubu, kako ekonomski, tako i politički.

"U Kubi, neće biti nikakvih političkih reformi", rekao je kubanski potpredsjednik Marino Muriljo

Papa je apelovao na "preporod" Kube i "bolje društvo". Muriljo je održao konferenciju u sali punoj novinara koji prate papinu posjetu Kubi.

Njegove opaske, kako navodi AFP, bile su brz i kategoričan odgovor na u utorak izrečene papine stavove tokom jedne simbolične molitve kada je posjetio jedno lokalno svetilište u mjestu El Kobre.

"Majci božijoj povjerio sam budućnost vaše zemlje, koja napreduje stazama obnove i nade, za dobrobit svih Kubanaca", rekao je tom prilikom papa.

Papa će posjetiti i Fidela

Bivši kubanski lider Fidel Kastro potvrdio je da će se sastati sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Benediktom XVI, koji danas završava posjetu Kubi.

Tu inače očekivanu vijest Kastro je objavio u utorak kasno uveče u kratkoj poruci na veb sajtu kubanske vlade.

"Biću srećan da primim njegovu ekselenciju papu Benedikta XVI, kao što sam primio i papu Jovana Pavla Drugog 1998. godine", stoji u poruci.

Galerija

Bonus video: