U 2011. pogubljeno 676 ljudi: Neki čak zbog preljube i vračanja

Najviše smrtnih kazni je prošle godine izvršeno u Kini, Iraku, Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, SAD-u i Jemenu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 15:54h

U svijetu je prošle godine "po sili zakona" ubijeno 676 osoba, što je čak 149 više nego godinu ranije.

Amnesti International (AI) je objavio da u ovu brojku pogubljenih osoba zbog smrtne kazne nije uračunata Kina, jer podaci o smrtnim kaznama u toj državi nisu dostupni.

Najviše smrtnih kazni je prošle godine izvršeno u Kini, Iraku, Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, SAD-u i Jemenu, prenosi Index.hr.

"U Kini je pogubljeno više ljudi nego u svim ostalim zemljama svijeta zajedno - stvarni podatak izvršenih smrtnih kazni u Kini nisu dostupni obzirom da su ti podaci državna tajna", javili su iz AI-ja i upozorili da je na Bliskom Istoku broj pogubljenja u prošloj godini porastao za gotovo 50 posto.

Taj nagli rast je nastao zbog većeg broja pogubljenja u Iranu, Iraku i Saudijskoj Arabiji.

"Tokom 2011. samo je 20 od 198 zemalja u svijetu sprovodilo pogubljenja, što predstavlja smanjenje za više od trećine, u poređenju sa stanjem od prije deset godina. Naime, 2002. godine pogubljenja su se sprovodila u 31 zemlji", pišu iz Amnesty Internationala koji u filmu uz predstavljanje rezultata optimistično zaključuju da se približavamo danu kada se u svijetu više neće izricati smrtne kazne.

Brojni razlozi

Smrtne kazne za preljubu, sodomiju, blasfemiju i "vračanje".

Više od dvije trećine zemalja, njih 140, smrtnu kaznu ne primjenjuje ni u zakonu ni u praksi. "Ublaženja ili opraštanja smrtne kazne zabilježeni su u 33 zemlje u 2011., što je porast u odnosu na 2010. godinu kada su takvi slučajevi zabilježeni u 19 zemalja", pišu iz AI-ja i dodaju kako je na kraju 2011. godine na izvršenje smrtne kazne čekalo najmanje 18,750 osoba.

"Smrtna kazna izricala se i izvršavala u slučajevima preljube i sodomije u Iranu, religijskih kaznenih djela poput krivovjerstva u Iranu, blasfemije u Pakistanu, kao i 'vračanja' u Saudijskoj Arabiji, zatim za krijumčarenje ljudskih kostiju u Republici Kongu, za kaznena djela zloupotrebe droga u više od deset zemalja", piše u izvještaju AI-ja.

U Iranu su najmanje tri osobe pogubljene za zločine počinjenje prije navršene 18. godine, što je kršenje međunarodnih zakona.

Priznanja dobijaju mučenjem ili drugim okrutnim postupcima.

U Bjelorusiji i Vijetnamu zatvorenici, njihove porodice i advokati nisu bili obaviješteni o predstojećem pogubljenju, dok su se u Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji i Somaliji sprovodila javna pogubljenja.

Bonus video: