Medvedev Romniju: 'Alo, u 2012. smo!

Romni, najvjerovatnije republikanski protivkandidat Obami za predsjedničke izbore, u ponedjeljak je za CNN rekao da je Rusija "geopolitički neprijatelj broj jedan" za SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 13:10h

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev savjetovao je republikanskom pretendentu za američkog predsjednika Mitu Romniju da "upotrijebi glavu" kad govori o Rusiji i pogleda u kalendar pa će shvatiti da je danas 2012. godine, a ne 70-te.

Romni, koji među republikancima ima najviše izgleda da bude nominovan kao protivkandidat Baraku Obami za predsjedničke izbore, u ponedjeljak je za CNN rekao da je Rusija "geopolitički neprijatelj broj jedan" za SAD.

"Svim kandidatima za američke predsjedničke izbore preporučio bih dvije stvari: prvo ih pozivam na razum, neka se koriste svojom glavom, a to nijednom kandidatu ne bi škodilo, a drugo neka shvate u kojem vremenu žive: danas smo u 2012. godini, ne u 70-ima", rekao je Medvedev za ruske agencije u Seulu.

Medvedev se dotakao i holivudske filmske industrije i pozvao kandidate da izbjegnu ideološke klišeje.

"Svim kandidatima za američke predsjedničke izbore preporučio bih dvije stvari - prvo ih pozivam na razum, to nijednom kandidatu ne bi škodilo, a drugo, neka shvate u kojem vremenu žive", kazao je Medvedev

"Kad jedna strana upotrebljava formule tipa 'neprijatelj broj jedan', to pomalo miriše na Holivud u to doba", rekao je Medvedev, ciljajući na doba Hladnog rata.

Medvedev predsjedničku dužnost uskoro prepušta premijeru Vladimiru Putinu, koji je izabran 4. marta.

Pojedini republikanci s nepovjerenjem gledaju Putina jer su tokom njegova dva ranija predsjednička mandata od 2000. do 2008. odnosi sa SAD u doba predsjednika Džordža Buša bili pogoršani.

Galerija

Bonus video: