upozorio Izrael

El Baradej: Svako ko napadne Iran potpuno je lud

Prema mišljenju dugogodišnjeg generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), takav napad bi "raznio" čitav region
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 11:14h

Dugogodišnji generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el Baradej upozorio je Izrael da ne ulazi u rat protiv Irana.

"Svako ko napadne Iran je potpuno lud", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir u izjavi njemačkim medijima, prenosi APA.

Prema njegovom mišljenju, takav napad bi "raznio" čitav region. El Baradej je, međutim, skeptičan i u vezi sa planiranim međunarodnim razgovorima o iranskom nuklearnom programu.

On je istakao da je bitno da se aktuelna kriza drži pod kontrolom do predsjedničkih izbora u SAD u novembru.

El Baradej je ocijenio da bi Izrael napadom na Iran postigao suprotno od onoga što želi.

"Iran bi tada ubrzao razvoj sopstvenog nuklearnog naoružanja, i to onda uz podršku svih Iranaca, skoro cijelog Bliskog istoka i uz podršku mnogih drugih u svijetu", naglasio je on. Izrael, prema njegovim riječima, mora razumjeti da bezbjednost može dobiti samo ako prihvati Bliski istok.

El Baradej je ukazao da nezvanična nuklearna sila Izrael posjeduje "najmanje 200 atomskih bombi"

El Baradej je ukazao da nezvanična nuklearna sila Izrael posjeduje "najmanje 200 atomskih bombi".

"Izrael želi savršenu bezbjednost, ali takva bezbjednost za jednu zemlju predstavlja savršenu nesigurnost za svaku drugu državu", ocijenio je on dodajući da je zbog toga važno da čitav Bliski istok postane zona bez nuklearnog naoružanja. Rješenja, kako je dodao, mogu se pronaći samo za pregovaračkim stolom.

Od iranskih vlasti El Baradej je zatražio "čvrste garancije" da neće biti izrađene nuklearne bombe.

Istovremeno je izrazio sumnju da planirani novi pregovori o iranskom nuklearnom programu mogu donijeti skoriji napredak.

El Baradej dalje predviđa "ljeto tenzija" do predsjedničkih izbora u SAD i tek poslije tog glasanja očekuje “ozbiljne razgovore”.

"Ovo pitanje može biti riješeno samo ako Amerikanci i Iranci pronađu, za pregovaračkim stolom, put kako se ophoditi jedni prema drugima.

Do tada moramo upravljati tom krizom, a da ne dođe do lude akcije", poručio je on.

U tome, kako je dodao, Njemačka ima posebnu ulogu, kao jedina država bez sopstvenog nuklearnog naoružanja, a koja ima "moralni autoritet" prema Iranu, i ujedno dobre odnose sa Izraelom.

Galerija

Preporučujemo za Vas