Obama: Globalna bezbjednost zavisi od odluka koje ovdje donosimo

1.600 t visokoobogaćenog uranijuma i 500 t plutonijuma (čime se može proizvesti više od 100.000 nuklearki) uskladišteno u zemljama bivšeg SSSR-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 08:21h

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da bezbjednost svijeta zavisi od odluka koje će se donijeti na nuklearnom susretu na vrhu koji se održava u Seulu uz sudjelovanje izaslanika iz 53 zemlje.

"Globalna bezbjednost zavisi od odluka koje ovdje donosimo", kazao je američki predsjednik u govoru na plenarnoj sjednici dvodnevnog samita koji se održava svake dvije godine, a ove godine se organizuje na temu bezbjednosti nuklearnog materijala, kako bi se zaštitio od terorističkih organizacija koje žele da ga se domognu.

Obama je istakao da je "puno toga napravljeno" od prvog samita u Vašingtonu 2010. godine, podsjetivši da je poboljšana bezbjednost u nuklearnim objektima, a opasni materijal je uništen ili odložen na sigurno.

"To nam mora biti podsticaj, a ne razlog za samozadovoljstvo. To mora ojačati našu spremnost da nastavimo da radimo na tim pitanjima. Mislim da svi shvatamo kako nijedna zemlja tu ne može da djeluje pojedinačno", dodao je.

Na samitu će se uputiti poziv na "snažnu međunarodnu saradnju" radi sprječavanja opasnosti od "nuklearnog terorizma", "jedne od najvećih prijetnji" koje ugrožavaju globalnu bezbjednost

I kineski predsjednik Hu Đintao je istakao napredak postignut od 2010. godine, ali je upozorio da je "stanje i dalje teško".

Njegova zemlja će ojačati saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i pomoći zemljama koje to žele da preinače svoje reaktore koji rade na visoko i niskoobogaćen uranijum.

Predsjednik zemlje domaćina, Južne Koreje, koja sumnja da njen sjeverni susjed želi da pokrene proizvodnju atomskog oružja, upozorio je da su širenje atomskog oružja i prijetnja nuklearnog terorizma "ozbiljan izazov miru".

"Teroristi nemaju saučešća i ne znaju za ustupke. Nijednog časa se neće dvoumiti da žrtvuju nedužne živote za svoje ciljeve", kazao je Li Mjung-Bak.

On je podsjetio da je 1.600 tona visokoobogaćenog uranijuma i 500 tona plutonijuma - sa čime se može proizvesti više od 100.000 atomskih bombi - još uskladišteno, negdje i u sumnjivim uslovima, u republikama bivšeg Sovjetskog Saveza, i drugdje u svijetu.

Po nacrtu završnog saopštenja koji je dobila agencija AFP, sa samita koji se završava u utorak naveče, uputiće se poziv na "snažnu međunarodnu saradnju" radi sprječavanja opasnosti od "nuklearnog terorizma", "jedne od najvećih prijetnji" koje ugrožavaju globalnu bezbjednost.

U pozadini susreta na vrhu dominirali su najava lansiranja sjevernokorejske rakete i iransko-zapadna kriza u vezi sa nuklearnim programom Teherana.

Galerija

Bonus video: