Sjeverna Koreja ne odustaje od lansiranja rakete

Lansiranje je predviđeno za period od 12. do 16. aprila, u čast 100. godišnjice rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 06:48h

Sjeverna Koreja nikada neće odustati od svog prava da lansira "satelit u mirnodopske svrhe", prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA, u trenutku kada je više zemalja pozvalo Pjongjang da odustane od projekta lansiranja rakete dugog dometa.

"Nikada nećemo odustati od prava da lansiramo satelit u mirnodopske svrhe, legitimnog prava suverene države koje predstavlja ključnu etapu ekonomskog razvoja", navodi KCNA, koja prenosi stavove komunističkog režima.

Vlasti u Pjongjangu time su odgovorile na kritike koje je na račun Sjeverne Koreje u ponedjeljak iznio američki predsjednik Barak Obama.

Obamina tvrdnja da lansiranje rakete predstavlja provokaciju posljedica je njegovog "pogrešnog shvatanja", prenosi KCNA. Američka administracija tvrdi da je lansiranje paravan za razvoj nuklearnih projektila.

KCNA navodi da su sjevernokorejske vlasti pozvale eksperte američke svemirske agencije Nasa na lokaciju za lansiranje "kako bi se sopstvenim očima uvjerili u mirnodopsku prirodu lansiranja satelita", prenose svjetske agencije.

Pjongjang je ranije saopštio da je pozvao strane novinare i eksperte da prisustvuju lansiranju, predviđenom za period od 12. do 16. aprila, u čast 100. godišnjice rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga.

Planovi Sjeverne Koreje zasijenili su sve druge teme na samitu o nuklearnoj bezbjednosti koji se održava u Seulu. Obama je u Seulu upozorio da Sjeverna Koreja planovima za lansiranje rizikuje dublju izolaciju.

Bonus video: