Treći čovjek koji je bio na -11.000 metara

Na najdubljem mjestu na svijetu Kameron je planirao da se zadrži 6 sati ali se vratio ranije. Sve podatke, koje su prikupili, holivudski reditelj predaće biolozima i geolozima.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 18:22h

Holivudski reditelj Džejms Kameron (57) rano jutros je zaronio u podmornici “Deepsea Challenger” prema Marijanskoj brazdi, najdubljoj tački na svijetu. Do dna ga je pratila i ekipa "National Geographic"-a, koja o njegovom poduhvatu snima dokumentarac. Kameronov zaron trajao je dva sata i 36 minuta, a čim je stigao na dno objavio je poruku na Twitteru:

" Upravo sam stigao do najdublje tačke okeana. Udarac o dno nikad nije bio toliko dobar. Ne mogu dočekati da s vama podijelim ovo što vidim", napisao je reditelj koji je postao prvi čovjek koji je sam zaronio do dna Marijanske brazde.

Sve snimali u 3D tehnologiji

Dok je bio na dnu, snimao je i istraživao sve što je vidio oko sebe. Podatke, koje je prikupio, predaće biolozima i geolozima. Tehnološki napredna podmornica opremljena je posebnim kamerama i jakom rasvjetom kao i robotskom rukom kojom može da prikupi uzorke morskog dna, ali i morske životinjice na koje naiđu. Takođe je izmjerila i kakvi su uslovi na tolikoj dubini, koliki je salinitet, temperatura i pritisak.

Kameron je namjeravao da se na dnu zadrži oko šest sati, ali se vratio nešto prije očekivanog vremena. Izronio je za 70 minuta, javlja "Washington Post". Njegovu podmornicu uočio je helikopter nakon čega su je kranom podigli na brod. Cijelu misiju snimale su 3D kamere, i to ne samo za potrebe dokumentarca.

Biolog Dag Bartlet rekao je kako se 3D snimcima mogu dobiti i bolji odnosi veličina, ali dodatnu čar svemu daće i 2,5 metarski LED stub rasvjete . Kaže da se sa takvom rasvjetom mogu dobiti dosad neviđeni prizori.

Tek treći čovjek na najdubljem mjestu na svijetu Marijanska brazda duboka je 11 kilometara. Nalazi se oko 350 kilometara jugozapadno od ostrva Guam.

Prvi, i prije Kmerona jedini ljudi koji su bili na dnu Marijanske brazde su američki okeanograf Den Volš i Švajcarac Žak Pikar. Oni su se na dno Marijanske brazde spustili 1960. godine. Na najdubljem mjestu na svijetu još su jedino bile podmornice bez posade Kaiko i Nereus.

Cijela Kameronova ekspedicija može se pogledati na stranici Deepsea Challenge.

Galerija

Bonus video: