Seul prijeti obaranjem sjevernokorejske rakete

Sjeverna Koreja dospjela je u centar pažnje u sjeveroistočnoj Aziji pošto je ranije ovog mjeseca najavila da će lansirati raketu dugog dometa
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 06:57h

Seul je upozorio Pjongjang da bi mogao da obori sjevernokorejsku raketu ako ova zaluta na južnokorejsku teritoriju, u trenutku kada je najava lansiranja rakete dugog dometa u centru pažnje međunarodnog samita o nuklearnoj bezbjednosti.

Blizu 60 svjetskih lidera okupilo se u Seulu na skupu posvećenom nuklearnoj bezbjednosti u svijetu. Ipak, Sjeverna Koreja dospjela je u centar pažnje u sjeveroistočnoj Aziji pošto je ranije ovog mjeseca najavila da će lansirati raketu dugog dometa.

Obama je upozorio da bi se lansiranjem ugrozio sporazum SAD i Sjeverne Koreje o nastavku prekinutog programa pomoći u hrani

Međutim, Vašington i Seul tvrde da je cilj lansiranja testiranje sistema raketa dugog dometa koji bi u budućnosti mogao da nosi nuklearne projektile.

"Razmatramo mjere kakve su praćenje i obaranje (djelova) sjevernokorejske rakete u slučaju da oni odlutaju sa planirane putanje" i povrijede teritoriju Južne Koreje, rekao je zamjenik portparola južnokorejskog ministarstva odbrane Jun Von-šik.

"Ne možemo da (lansiranje) ne vidimo kao veoma neoprezan, provokativni čin" koji podriva mir na korejskom poluostrvu, dodao je.

Predsjednik SAD Barak Obama poručio je u nedjelju Sjevernoj Koreji da bi Pjongjang mogao da dospije u još veću izolaciju od ostatka svijeta ako nastavi sa planiranim lansiranjem raketa dugog dometa.

"Sjeverna Koreja neće postići ništa prijetnjama i provokacijama", rekao je Obama na konferenciji za štampu u Seulu.

Kina je najveći izvor diplomatske i ekonomske podrške za Pjongjang, iako Peking tvrdi da je njegova podrška Sjevernoj Koreji ograničena

Procjenjuje se da će Obama na samitu u Seulu izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju da odloži lansiranje.

Ipak, kineski ekspert za razoružanje Li Hong kazao je da lansiranje sjevernokorejske rakete neće dominirati samitom.

"Mislim da je Sjeverna Koreja to učinila kako bi skrenula pažnju sa naših razgovora o nuklearnoj bezbjednosti. Ne smijemo da nasjednemo na njihov trik", kazao je Li.

Kina je najveći izvor diplomatske i ekonomske podrške za Pjongjang, iako Peking tvrdi da je njegova podrška Sjevernoj Koreji ograničena nepredvidivim ponašanjem te zemlje.

Kineski predsjednik Hu Đintao sastao se danas sa svojim južnokorejskim kolegom Li Mung-bakom i sa njim "podijelio zabrinutost" zbog najave lansiranja sjevernokorejske rakete, navodi se u saopštenju iz Lijeve kancelarije. Obama će se kasnije danas sastati sa Huom.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija osudio je posljednje lansiranje sjevernokorejske rakete dugog dometa 2009. Pjongjang je na to reagovao napuštanjem pregovora o nuklearnom razoružanju i nekoliko sedmica kasnije izveo još jedan nuklearni test.

Galerija

Bonus video: