Papa Benedikt XVI u Meksiku održao misu na otvorenom

Stotine mladih svještenika uzvikivali su "Hrist živi!" i "Neka živi Hrist Kralj!" dok su prolazili kroz detektore metala
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 19:14h

Desetine hiljada vjernika prisustvovale su danas misi koju je papa Benedikt XVI održao na otvorenom u meksičkoj državi Guanahuato, koja je zahvaćena nasiljem povezanim sa drogom.

Putevi su bili zatvoreni, a hodočasnici su satima hodali do spomenika Hristu Kralju, jednog od najvažnijih simbola katoličanstva u Meksiku, gdje je misa održana.

Stotine mladih svještenika uzvikivali su "Hrist živi!" i "Neka živi Hrist Kralj!" dok su prolazili kroz detektore metala.

"Papa je htio da dođe u Guanahuato da bi vidio i blagoslovio statuu koju je papa Jovan Pavle II uvijek želeo da obiđe, ali to nije učinio", izjavio je portparol vatikana Federiko Lombardi.

Država Guanahuato bila je veliko poprište rata čiji su protagonisti tvrdili da se bore u ime Hrista Kralja.

Desetine hiljada ljudi su umrle prije nego što je uspostavljen mir, a danas je ovo najkonzervativnije katoličko područje u Meksiku.

Papa se sastao sa predsednikom Felipeom Kalderonom, a kasnije se obratio grupi od oko 4.000 djece i rekao da je svako od njih "Božji dar Meksiku i svijetu".

Poglavar katoličke crkve pozvao je mlade da budu nosioci poruke mira u zemlji koja je traumatizovana nasiljem u ratu sa narko kartelima, u kojem je u posljednjih nekoliko godina živote izgubilo 47.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: