Tunižani traže šerijatski zakon

Demonstranti su osudili kao "neprihvatljiv zločin" i "provokativni akt" skrnavljenje Kurana i religioznih objekata u prošlonedjeljnim incidentima
0 komentar(a)
Tunis, protesti, Foto: Canada.com
Tunis, protesti, Foto: Canada.com
Ažurirano: 25.03.2012. 16:08h

Najmanje 8.000 ljudi okupilo se danas na demonstracijama u Tunisu zahtijevajući usvajanje islamskog šerijatskog zakona u ovoj zemlji.

"Narod želi islamsku državu", "Narod hoće šerijatski zakon", uzvikivali su okupljeni demonstranti kojih, prema podacima policije koja se nalazi na licu mjesta, ima između 8.000 i 10.000.

Tuniski umjereni islamistički lideri koji su preuzeli vlast prošle godine nakon svrgavanja predsjednika Zin El Abidin Ben Alija su pod pritiskom da u novom Ustavu usvoje šerijatski zakon.

Demonstranti su osudili kao "neprihvatljiv zločin" i "provokativni akt" skrnavljenje Kurana i religioznih objekata u prošlonedjeljnim incidentima u Tunisu. Tada su iscijepane kopije Kurana pronađene u džamiji u gradu Ben Gerdansu, na jugoistoku zemlje, a jajima su gađani njeni zidovi, dok je u prijestonici Davidova zvijezda ižvrljana po zidovima džamije koja služi kao mjesto okupljanja salafista.

Bonus video: