Su Ći se razboljela tokom predizobrne kampanje

Lekar Tin Mi Vin, koji je prati na turneji po zemlji, rekao je da se 66-godišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir razbolela zbog iscrpljenosti i vrućine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 14:04h

Liderka opozicije u Mjanmaru Aung San Su Ći razboljela se tokom predizborne kampanje, zbog čega je privremeno prekinula turneju po zemlji, nedjelju dana pred izbore, saopštila je danas njena partija.

Portparol Nacionalne lige za demokratiju Ći Toe izjavio je da je ljekar savjetovao Su Ći da napravi pauzu, pošto se razboljela u subotu dok je vodila kampanju na jugu Mjanmara.

Lekar Tin Mi Vin, koji je prati na turneji po zemlji, rekao je da se 66-godišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir razbolela zbog iscrpljenosti i vrućine.

Članovi Nacionalne lige za demokratiju, koji nisu želeli da budu imenovani, rekli su da su vlasti odbile njihov zahtjev da koriste veći brod tokom putovanja po arhipelagu Mergui, pa su bili primorani da koriste tri manja čamca, zbog čega su putovali mnogo sporije.

Kampanja će biti suspendovana najmanje do utorka, kada je planirano da Su Ći održi govor u Merguiju.

Dopunski izbori za 48 poslaničkih mjesta zakazani su za 1. april, a Su Ći će se kandidovati u gradu Kavhmu, u regionu Jangon.

Ovo su prvi izbori na kojoj učestuje njena partija od kada je pobijedila na izborima 1990. godine, kada je vojska odbila da joj preda vlast.

Su Ći je od tada do 2010. godine 15 godina provela u kućnom pritvoru.

Opozicija je bojkotovala parlamentarne izbore 2010. godine, tvrdeći da nisu bili slobodni niti pravedni, čime su omogućili pobjedu partije Unije solidarnosti i razvoja, koju podržava vojska, i postavljanje Teina Seina za predsjednika.

Bonus video: