Diku Čejniju presađeno srce

Čejni je imao infarkt 2010, peti od svoje 37. godine. Ugrađen mu je bajpas 1998. kao i dvije angioplastike kako bi se raširile sužene koronarne arterije
0 komentar(a)
Dik Čejni, Foto: AP
Dik Čejni, Foto: AP
Ažurirano: 25.03.2012. 07:18h

Bivšem američkom potpredsjedniku Diku Čejniju urađena je transplantacija srca i on se oporavlja u bolnici u Virdžiniji, saopštio je njegov kabinet, a javila agencija Asošiejtid pres.

Jedna Čejnijeva saradnica je izjavila da je on čekao na transplantaciju više od 20 mjeseci te da ne zna identitet donatora.

"Iako bivši potpredsjednik i njegova porodica ne znaju identitet donatora, zauvijek će biti zahvalni na ovom spasonosnom daru", kazala je Kara Ahern u saopštenju, čiju autentičnost je potvrdilo nekoliko bliskih saradnika bivšeg potpredsjednika.

Čejni, koji je bio potpredsjednik u doba Džodrža Buša mlađeg, oporavljao se na intenzivnoj njezi bolnice Inova ferfeks u Fols Čerču u Virdžiniji, nakon operacije dan ranije, prenio je AP.

On je imao infarkt 2010, peti od svoje 37. godine. Ugrađen mu je bajpas 1998. kao i dvije angioplastike kako bi se raširile sužene koronarne arterije.

Čejniju je 2001. ugrađen specijalni pejsmejker.

Ovaj 71-godišnji republikanac je vršio uticaj bez presedana tokom Bušovog rata protiv terorizma. Snažno je zagovarao invaziju na Irak 2003. upororavajući na opasnosti od Sadamovog oružja za masovno uništenje, koje nikad nije nađeno.

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv, oko 88 pacijenata ljudi preživi prvu godinu nakon operacije presađivanja srca, 75 odsto preživi pet godina a oko 56 odsto deset godina.

Bonus video: